Röövleid tabada aidanud mehed pälvisid vapruse eest aumärgi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikujulguse aumärk ja meenekell.
Kodanikujulguse aumärk ja meenekell. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna andis justiitsminister Hanno Pevkur üle kodanikujulguse aumärgid, millega tunnustatakse inimesi, kes on kurjategija tabanud, aidanud sellele oma julge tegutsemisega kaasa või hoidnud ära kuriteo.

Kokku tunnustati tänavu kodanikujulguse aumärgiga seitset inimest, kellest kolm elavad Pärnus. Pärnakatest pälvisid aumärgi Riho Muhuste, Kaupo Kurberg ja Reimo Harma.

„Tänaseid tunnustatuid iseloomustab julgus sekkuda kiiresti ja otsustavalt kuriteo toimepanemisse ja selle avastamisele kaasaaitamine. Hädasolijale appiminemine ei ole just väga igapäevane ja seetõttu väärivad need julged mehed erilist tunnustust,“ ütles minister Pevkur märke üle andes. „Sellega on nad teeninud ära meie siira tänu. Nad ei ole kauged kangelased, vaid inimesed meie keskelt, kes on oma käitumisega eeskujuks. Tahan rõhutada, et turvalisus saab alguse meist igaühest ja tänaste aumärgi saajate teod on selle kohta parimad näited.“

Riho Muhuste lugu

Mullu 16. detsembri öösel märkas autoroolis olnud Riho Pärnus kõnniteel kaht kahtlaselt käituvat meest, kes Rihot nähes eemaldusid tänaval lamava inimese juurest. Riho peatas auto ja läks asja uurima.

Saanud aru, et tegu võib olla kuriteoga, sest lamaja oli verine ja kontaktivõimetu, teatas ta juhtunust politseisse ja kiirabisse, ja asus sündmuskohalt lahkuvaid mehi autoga jälitama. Kui röövlitel õnnestus Riho eest põgeneda, pöördus ta tagasi aitama kannatanut, kes lamas detsembriööl tänaval ilma jalanõudeta.

Ta näitas kohalejõudnud politseipatrullile sündmuskoha lähedale naasnud kahtlustatavaid ja aitas nad kinni võtta: kui üks röövel põgenes politseiautost, järgnes Riho talle ja hoidis teda politsei tulekuni kinni. Samuti leidis ta röövlite liikumisteelt üles kannatanu rahakoti ja jalanõud.

Tänu Riho sekkumisele ja abile õnnestus kinni pidada kaks mitu korda kriminaalkorras karistatud meest, kes mõisteti tänavu suvel röövimises süüdi.

 Kaupo Kurbergi ja Reimo Harma lugu

Tänavu 14. septembri varahommikul sattusid Kaupo ja Reimo Pärnus peale kaklusele, mille ohver oli saanud näkku lõikehaava, ründaja aga kiirustas sündmuskohalt lahkuma. Mehele järgnedes nägid nad, kuidas too viskas jooksu pealt midagi rohu sisse. Nad pidasid mehe kinni ja andsid ta üle politseipatrullile.

Selgus, et mees oli noaga rünnanud ja vigastanud kaht kodanikku. Kaupo ja Reimo näitasid patrullile kätte koha, kuhu kurjategija oli noa visanud, aidates nii leida kaaluka asitõendi.

Tänu kahe noore mehe otsustavale tegutsemisele tabati kuriteos kahtlustatav kohe pärast tegu.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja 2004. aastast.

Aumärkide komisjoni juhib kriminaalpoliitika asekantsler Kristel Siitam-Nyiri, sinna kuuluvad peaprokurör Norman Aas, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ning kuriteoennetuse nõukogu liikmed, Tartu Ülikooli kriminaalõiguse professor Jaan Sootak ja kriminoloogiaprofessor Jüri Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles