Pärnumaa rahvaliitlased pooldavad sotsidega ühinemist

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliit.
Eestimaa Rahvaliit. Foto: .

Rahvaliidu Pärnumaa ühendus pooldab Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ühinemist, kuid arvab, et homsel erakorralisel kongressil Jõhvis hääletusel selleni ei jõuta, sest erakond on jagunenud kahte leeri.

Rahvaliidu Pärnumaa osakonna aseesimees, Tootsi vallavanem Kalev Kaljuste lausus, et pole kongressile minekut veel otsustanud, sest see oleneb pere nädalavahetuse plaanidest. Sellele vaatamata on ta oma seisukohad läbi mõelnud ja pooldab sotsidega ühinemist.

“Arvan, et meil on erakondadena suhteliselt sarnased vaated, me läheme suhteliselt võrdsete partneritena ja suudame kokku leppida, kuidas Eesti riigis aidata poliitikat kujundada, sest Eesti vajab kolmandat tugevat jõudu. Minu arust tänapäeval tulebki põhirõhk panna hoolivusele just inimvõtmes,” rääkis Kaljuste.

“Meil on probleeme küllalt, eriti maal, kus on palju töötuid, aga sotsiaalsed garantiid riigilt, töötute toetused ja toimetulekupiir on liiga madalad,” nentis Kaljuste.

Samal ajal pole Tootsi vallavanemal usku, et rahvaliitlaste ühinemine sotsidega läbi läheb, lisades, et lootus sureb siiski viimasena. “Arvestades seda, kes sellele vastu on, kipub vist teistpidi minema. Kuigi, kas see läheb või ei lähe läbi, tundub mulle, et ta (Rahvaliit, toim) lõhustub igal juhul,” arutles Kaljuste.

Rahvaliidu tüürimist Keskerakonna manu Kaljuste ei poolda.

“Ma ei ole Keskerakonna vastane, aga see on selline ühemehepartei ja ma loodan, et see tulevikus muutub. Ka Rahvaliit on selle ohvriks läinud. Me ei ole tegelikult kehvad mehed. Me oleme kõik tublid mehed, aga me oleme oma juhi taga olnud ja need, kes on jäänud, on saanud kõvasti materdada,” tunnistas Kaljuste.

Surju vallavanem Evi Kukk lausus, et ei lähe kongressile, sest tal pole seisukohta. Sellele, kas ta jääb erakonda, mõtleb Kukk pärast kongressi otsust.

Paikuse vallavanem Kuno Erkmann ütles, et sõidab kongressi ajal rohelise jõemaa koostöökoguga Saksamaale.

“Pärnumaal võtsime hääletuse tulemusena vastu seisukoha, et ühineda. On vaja jõudusid koondada, Eestimaa on niigi killustatud. Oleme väike rahvas, ükskord peaksime hakkama ühte jalga astuma,” avaldas Erkmann.

Kuid Erkmanngi ei usu, et kongressil ühinemisele sotsidega roheline tuli antakse: oskamatus omavahel kokku leppida kujuneb komistuskiviks.

“Ühed teavad, kuidas teha, ja teised oskavad teha, selle dialoogiga tuleks edasi minna. Kõige hullem on, kui me upume emotsioonidesse ega oska reaalselt analüüsida ega kokkuleppeid teha. Eesti inimesel on dialoogioskus nõukogude ajast pärit: see on rohkem imperatiivne kui üksteise arusaamade austamine ja omade selgitamine,” tähendas Erkmann.

Sotsidega ühinemist pooldavad peale Pärnumaa Ida-Viru-, Järva- ja Raplamaa, Tallinna, Tartu ja Saaremaa piirkondlik ühendus (7). Sama meelt on Rahvaliidu esimees Karel Rüütli ning aseesimehed Anto Liivat ja Ene Tomberg.

Iseseisva Rahvaliidu jätkamist toetavad Harju-, Hiiu-, Lääne-, Jõgeva- ja Lääne-Virumaa, Narva, Põlva-, Tartu-, Valga- ja Viljandimaa piirkondlik ühendus (10). Võrumaa jäi erapooletuks.

Sama meelt on Rahvaliidu auesimees Arnold Rüütel ja riigikogu liikmed Villu Reiljan, Ester Tuiksoo.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles