Rootsi valmistub kuninglikeks pulmadeks

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi kroonprintsessi Victoria pulmade eel erutavad avalikkust pinged peapiiskopiga, tulevase printsi terviseprobleemid, pidustuste paisuv maksumus ja seigad ajaloost.

Uudisteagentuur BNS teatas 32aastase kroonprintsessi soovist, et altari ette viiks teda 19. juunil isa kuningas Carl XVI Gustaf, kes annaks ta üle peigmehele Daniel Westlingile.

Sugudevahelise võrdsuse eestvõitlejana tuntud Rootsis on printsessi soov põhjustanud suuri pingeid. Avalikult on selle vastu astunud peapiiskop Anders Wejryd, kes kutsub pruutpaari järgima kodumaist tava ja kõndima koos altari ette.

Õukonna hinnangul lähevad pulmapidustused maksma umbes 20 miljonit Rootsi krooni, kuid sellesse summasse pole arvatud Suurkiriku ega noorpaari elukohaks saava Haga lossi renoveerimiskulusid.

Suhtlusvõrgustikus Facebook oli rühmaga ”Keeldun maksmast Victoria pulmade eest” selle nädala alguseks liitunud 56 000 inimest. Teine rühm ”Pagan, kui ma pean Vicky peo kinni maksma, siis tahan ka kutset” oli pälvinud 2000 inimese poolehoiu.

Victoria tulevane abikaasa, 36aastane elitaarse spordiklubi omanik Daniel Westling on pidanud viimastel kuudel tulema toime kuuldustega, mille kohaselt mullune neerusiirdamine põhjustas tal eluohtliku põletiku.

”Tunnen ennast paremini kui kunagi varem,” kinnitas Westling mai algul usutluses telekanalile TV4. Westling rõhutas, et tema haigus pole pärilik ega anna põhjust tulevase troonipärija pärast muretseda.

Meedia on juba teatanud, et 500 pulmakülalisele valmistab pidusöögi Stockholmi Operakällareni restorani peakokk Stefano Cantenacci ja pruutpaari tõlda veavad läbi Stockholmi hobused Felix (16) ja Max (18).

Stockholmi kaubanduskoja teatel peaksid kuninglikud pulmad tooma pealinna poepidajatele lisatulu üle 100 miljoni Rootsi krooni.

Traditsioonide jälgedes

Queen Magazine’i toimetaja Pamela Anderssoni arvates on Victoria pulmade ajastus suurepärane. 2010. aastal täitub 200 aastat ajast, kui Bernadotte’ide suguvõsa hakkas valitsema Rootsit.

Victoria abiellub Suurkirikus, nagu tema isa kuningas Carl XVI Gustaf ja ema kuninganna Silvia 1976. aastal.

2008. aastal uuris Queen Magazine avalikku arvamust ja selgus, et 86 protsendi rootslaste arvates polnud probleem, et Victoria abiellub tavakodanikuga. Sama tegi 34 aastat tagasi tema isa, kosides Saksa päritolu, kuid Brasiilias sündinud Silvia Sommerlathi, kellega oli tutvunud 1972. aastal Müncheni olümpiamängudel.

Queen Magazine’i uuring näitab, et 54 protsendi rootslaste arvates saab Westlingist hea prints. Kroonprintsessi abikaasa ametlik tiitel Welt online’i andmeil kõlab: prints Daniel, Västergotlandi hertsog.

Kriitikuid jätkub

Victoria ema kuninganna Silvia oli sunnitud hiljuti tunnistama, et tema isa Walther Sommerlath oli astunud Brasiilias 1930ndatel natsiparteisse. Kuninganna arvates tegi isa seda sellepärast, et ”soovis toetada Saksamaad ega olnud poliitiliselt aktiivne”. See selgitus pole rahuldanud kriitikuid, kes väidavad, et vaid kõige pühendunumad natsiideoloogia pooldajad astusid parteisse nii vara, eriti välismaal.

Probleeme on tulevasel prints Danielilgi. Pole küll ühtki seadust, mis keelaks kuninglikul isikul eraäriga tegelda, kuid mingi vastuseis ilmselt tekib, sest kuninglik positsioon võib äritegemisel anda ebaausa eelise.

BNSi teatel on suurenenud nendegi rootslaste hulk, kes sooviks Rootsile vabariiklikku korda, nii näitavat Rootsi vabariikliku liidu korraldatud äsjane arvamusküsitlus.

Carl XVI Gustaf lubas hiljuti korvata oma taskust üle kümne miljoni krooni pulmapeo kuludest, ent see pole leevendanud rahulolematust, kuna kuninglik perekond võlgneb suure osa oma varandusest iga-aastasele riiklikule paljumiljonilisele pajukile, mis tuleb maksumaksja taskust.

Victoria nimetati troonipärijaks 1980. aasta konstitutsioonireformiga, mille kohaselt Rootsi trooni pärib valitseja vanim laps soole vaatamata. Varasem seadus lubas troonipärimist vaid meesliini pidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles