Tehiskakk peletab kajakaid

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pärnu südalinnas võib tähelepanelik jalutaja Rüütli ja Hommiku tänava nurgal asuva maja katusel märgata siluetti, mis kassi või öökulli meenutab. Tegemist pole aga kassi ega linna eksinud öökulli, vaid hoopis tehiskassikakuga, mille eesmärk on katust reostavaid kajakaid eemale peletada.

Rüütli 38 omanik, eesti soost Rootsi advokaat Peeter Aspe oli kajakatega mõnda aega kimpus. Linnud tegid maja hoovi pesa ning tekitasid nii palju mustust, et katuseaken muutus läbipaistmatuks ja katuseplekk suisa valgeks. Rootsi väikesadamates ja majakatustelgi on kunstöökullid sagedasti kasutusel, Aspe avastas ühelt messilt kassikaku, mis pead liigutab, ja panigi selle katusele linde peletama.

"Selle kassikaku omapära on tema liikuv pea, tuul võtab sellel kõrvadest kinni ja paneb pea tiirlema. Tootja ütleb, et see teeb kaku natukene efektiivsemaks, sest muidu linnud harjuvad tema profiiliga ära," seletas Aspe.

Aspe hinnangul on kassikakk juba soovitud tulemusi andnud. "Kui ma kassikaku katusele paigaldasin, seisin hoovis ja vaatasin, et kajakad tõesti ründavad seda ja on väga-väga ärevil."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles