Tori kirikus avati mälestustahvel ameeriklastele

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjameeste mälestuskirik Toris.
Sõjameeste mälestuskirik Toris. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ja kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots osalesid täna Tori sõjameeste mälestuskirikus tänu- ja mälestustseremoonial ning asetasid pärja Vabadussõja mälestusmärgile Tori kalmistul. Tseremoonia käigus käigus avas president Toomas Hendrik Ilves mälestustahvli 43le Ameerika Ühendriikide kodanikust Vabadusristi kavalerile.


Eesti Vabadussõjas aastatel osalesid koos teiste liitlastega ka Ameerika Ühendriikide kodanikud. Ameeriklased osalesid Vabadussõjas Punase Risti töötajatena, kaks nende ohvitseri suri Narvas tüüfuseepideemia käes kannatanuid abistades.

„Meie sõjameeste vaprus ja enesekindlus muutsid võimalikuks sõdimise mitmel rindel mitme vaenlasega,“ ütles president Ilves. „Kuid Võidupäeva eel on meie kohuseks tänutundega meenutada ka meie sõpru, kes toetasid Eestit Vabadussõja ajal, kes seisid koos meiega demokraatliku ja vaba Eesti eest. See abi ja toetus oli julgustuseks meie endi enesekindlusele,“ sõnas riigipea.

President Ilves meenutas, et oma riigi kaitsmiseks oli Eestil vaja varustust ja relvi, kuid meil oli vaja ka toita oma rahvas ning tagada tervishoiu toimimine sõja tingimustes.

„Siin oli Ameerika Punase Risti ja Ameerika Abi Administratsiooni toetus kohati eluliselt oluline. Meie tänu ja austus kuulub neile 43 Ameerika Ühendriikide kodanikule, kes said teenete eest Vabadussõjas Eesti kõrgeima autasu – Vabadusristi,“ kõneles riigipea. „Aga meie tänu kuulub ka kõigile teistele ameeriklastele, kes Eestit sõja ajal toetasid ning meie taotlusi mõistsid.“

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on Eesti liitlassuhe Ameerika Ühendriikidega pikaajaline ja usaldusväärne, kuna see sündis juba Vabadussõja tules. “Olime relvavennad Vabadussõjas, olime Iraagis, oleme täna Afganistanis,” ütles kaitseminister.

Tänu- ja mälestustseremoonial tunnustas ka Eesti Reservohvitseride Kogu (EROK) Eesti ohvitsere, annetades teenetemärgid kaheksale ohvitserile tunnustuseks väljapaistva panuse eest Eesti riigikaitsesse ja EROKi arengusse. EROKi Teeneteristi Kuldristi kavalerina tunnustati kaitseväe juhatajat kindralleitnant Ants Laaneotsa. Lisaks annetati kaks Hõberisti ja viis Raudristi.

Samuti autasustas Eesti Kaitsetahte Toetajate Liit Eesti kaitsetahte kasvatamise eest kaitsetahte teenetemedaliga kaitseminister Aaviksood ja kindralleitnant Laaneotsa.
 
Tänu- ja mälestustseremooniast võttis teiste seas osa Ameerika Ühendriikide suursaadik Michael C. Polt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles