Vanas pargis saetakse murdumisohtlikke oksi

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vana pargi puud saavad senisest värskema väljanägemise.
Pärnu Vana pargi puud saavad senisest värskema väljanägemise. Foto: Ants Liigus

Pärnu Vanas pargis võisid inimesed eile hommikul kuulda, kuidas mootorsaag käima tõmmati, ja näha korvtõstukit, mille abil saemees puuvõrasse sukeldus ja seal saagima hakkas.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna haljastuse peaspetsialisti Kadri Kõresaare kinnitust mööda ei kavatseta parkides teha harvendustööd, vaid tegu on kuivanud ja murdumisohtlike okste saagimisega.

“Vanas pargis teeb puude hoolduslõikust OÜ Kesklinna Pargid arborist,” teatas Kõresaar. “Võradest lõigatakse välja kuivanud, osaliselt murdunud ja haiged oksad.”

Haljastuse peaspetsialist lisas, et puid lõigatakse tänavuse riigihanke korras, mis Pärnu südalinna parke hooldava OÜ Kesklinna Pargid kohustuste hulgas nägi ette Vana pargi puude hoolduslõikuse.

“Seega on tegu korralise tööga,” ütles Kõresaar. “Hoolduslõiget kontrollime jooksvalt ega võta ettevõttelt tellitud tööd vastu enne, kui tehtu on kontrollitud ning koostatud töö üleandmise-vastuvõtmise akt.”

Kõresaare kinnitusel ei laiene hoolduslõikus Vanapargi alleele, mille noorenduskuur 2007. aastal ühiskondlike aktivistide protestihäältega seisati.

“Novembriks valmib Pärnu linna kaitsealuste alleede hoolduskava, mis kätkeb Vanapargi alleedki,” selgitas Kõresaar.

Hoolduskava koostamiseks eraldas raha keskkonnainvesteeringute keskus. Projekti maksumus on 573 000 krooni, millest 89 000 krooni moodustab Pärnu linnavalitsuse omafinantseering.

Kevadel uuris Vana pargi ja Vanapargi allee ning linna ülejäänud kaitsealuste alleepuude seisundit Soomest palgatud dendroloog Seppo Suoranta tomograafi abil, mis kuvas arvutiekraanile puutüvede ristlõike, näidates kätte tõvestatud kohad ja pehkinud tüved.

Linna majandusosakonna haljastuse spetsialistid kinnitasid toona, et enne kui pole valminud üksikasjalik kaitsealuste alleede hoolduskava, Vanapargi alleel saetööd ette ei võeta.

Vanapargi allee vanade puude asendamiseks Hollandist ostetud 165 noorest pärnast on enamik leidnud koha Mai ja Karja tänaval ning Vallikääru aasal.

20 puud peavad veel ühe talve üle elama Jõgevamaal Karukäpa puukoolis, kust need tuleval kevadel samuti linna istutatakse. “Kindlat kohta neile veel ei ole,” märkis Kõresaar.

Dendroloogide hinnangul on paljud Pärnu vanad pargipuud haiged, kuid nende saagimist pole enamasti õigeks peetud. Samuti ei soovita spetsialistid istutada noori puid vanade varju, vaid neile tuleks leida uued haljastusalad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles