Sügis sulges õhuvärava Pärnu ja Skandinaavia vahel

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Air lendas Pärnu ja Stockholmi vahel tänavu teist aastat.
Estonian Air lendas Pärnu ja Stockholmi vahel tänavu teist aastat. Foto: Ants Liigus

Nädalapäevad tagasi tegid viimase reisi korra nädalas Pärnu ja Stockholmi vahel lennanud Estonian Airi liinilennuk ja Pärnu ning Ida-Soome linnade vahel reisibüroo Matkavekka tellimusel kurseerinud Finncommi õhulaev.

Estonian Airi PR-direktor Ilona Eskelinen ütles, et kuigi aasta algul loodeti Pärnu ja Stockholmi vahel korra nädalas lennanud 33kohalise Saab 340 täitumuseks 70protsenti, on lennufirma aprilli lõpust juuni keskpaigani ja augusti algusest oktoobri alguseni töötanud liinil reisijate arvuga enam-vähem rahul. „Keskmiselt oli lendudel täidetud üle poole lennukis müüdavatest kohtadest,“ seletas Eskelinen.

Spaad peaks müüma rohkem kohti

Hooajaline lennuliin Pärnu ja Rootsi pealinna vahel sai teoks tänu koostööle OÜ Tervise Paradiisi ja AS Sanatoorium Tervisega, et pakkuda Skandinaavia turistidele mugavaid otselende nädalaseks spaapuhkuseks või pikaks nädalalõpuks Pärnus.

AS Sanatoorium Tervise juhatuse liikme Jaan Ratniku sõnutsi ei ole ta lõplikke numbreid veel kokku võtnud, kuid otselendudega tuli tänavu Rootsist spaaturiste umbes niisama palju kui mullu. Kusjuures pärast juulikuist lennupausi leidus huvilisi rohkem kui kevadel.

Ratnik ei osanud öelda, kuidas jätkub koostöö Estonian Airiga tulevikus, sest ainult Tervise kontserni spaades peatujatest jääb lennuliini õigustamiseks väheseks. „Tervise kontsern müüb lennule 10-12 kohta. Lennufirma oleks rahul, kui spaaettevõtted müüksid lennule 18-20 kohta. Väga hea, kui Pärnus oleks veel üks suur partner, kellega koos pingutada,“ kinnitas Ratnik, kelle jutu järgi arutab ta Estonian Airi esindajatega Pärnu-Stockholmi lennuliini perspektiive lähiajal.

„Plaanid sõltuvad Pärnu ettevõtjate huvist, meie oleme valmis kaaluma kõiki võimalusi,“ kommenteeris Eskelinen kõnealuse liini väljavaateid.

Mullu lendas Estonian Airiga Pärnu ja Stockholmi vahet maist augustini 980 reisijat.

Pärnu-Stockholmi liinile andsid lennukite täitumusel sel aastal silmad ette reisibüroo Matkavekka tellimuslennud Ida-Soome linnade ja Pärnu vahel. Nii kevad- kui sügisperioodil tegi lennufirma Finncomm 68kohaline õhusõiduk Vaasast, Kuopiost, Joensuust, Jyväskyläst ja Kokkolast Pärnusse kokku kümme reisi, mis Matkavekka Eesti tegevjuhi Sülvi Mölderi jutu järgi olid pea kõik välja müüdud. „Kevadel oli lennuki täitumus keskmiselt 82 ja sügisel 95 protsenti,“ mainis ta. „Sügishooajal oli vabu kohti vaid esimesele, Kokkola lennule.“

Mölderi väitel külastasid Pärnut õhuvärava kaudu peamiselt spaaturistid-puhkajad, kes jäid siia nädalaks.

Soome lennud jätkuvad kevadel

Matkavekka tootejuhi Tiina Steniuse kinnitusel on firma lõpptulemusega rahul. 2011. aasta kevadlennud on juba müügis ja seniste broneeringute põhjal võib öelda, et tootele on Soomes turgu edaspidigi.

Matkavekka loodab lennureisidega tuua Pärnut lähemale eelkõige nendele huvilistele, kellele pikk bussi- ja laevasõit Soomest Pärnusse on vaevarikas, aga ka neile, kes soovivad turismisihtkohta jõuda võimalikult kiiresti.

„Lennureisi eelistatakse põhjusel, et see kestab vaid tund kuni poolteist. Bussiga kulub Ida-Soomest Pärnusse jõudmiseks kaheksa kuni kümme tundi,“ märkis Mölder.

Matkavekka Eesti tegevjuht arvas, et Pärnu ja Soome vahelisele lennuliinile jätkuks sõitjaid talvelgi, ent külmal ajal ei saa lennata raskete ilmaolude tõttu.

„Udu korral ei saa lennukid Pärnus maanduda,“ seletas Mölder. „Huvi talviste lendude vastu aga kindlasti oleks.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles