Pärnu filharmoonia ümberkorraldused kütavad kirgi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Linnaorkester.
Pärnu Linnaorkester. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu linnavalitsus korraldab tulevast aastast Pärnu filharmoonia ümber linnaorkestriks, kuid filharmoonia juhi seisukohalt pole ümberkorraldamine põhjendatud.

1994. aastal asutatud Pärnu linnaorkestrist sai filharmoonia neli aastat tagasi. Siis võeti ametisse mitu inimest, kes peale otseselt orkestriga seonduvate sündmuste asusid ka muid kontserte ja üritusi korraldama. Nüüd on Pärnu linnavalitsus vastu võtnud eelnõu filharmoonia tegevuse ümberkorraldamiseks ja linnaorkestri uue põhimääruse, need peab kinnitama volikogu, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Andrus Haugas ütles, et kontsertide ja festivalide korraldamine on selline valdkond, kus Pärnus on esindatud  nii riigiasutus Eesti Kontsert kui mitu mittetulundusühingut. "Sellest tulenevalt ei ole munitsipaalsektoril hädavajadust selles valdkonnas konkureerida," selgitas ta.

Haugas ütleb, et uues olukorras saab linnaorkester keskenduda oma põhitegevusele ja orkestri arendamisele. Samas kinnitab kultuurijuht, et kunstilise poole pealt neil orkestrile etteheiteid pole ja et orkester on linnale suur väärtus.

Pärnu filharmoonia produtsent Helen Erastus reorganiseerimist põhjendatuks ei pea. "Orkestri töö on ikka endine, kogu aeg on ühtemoodi olnud. Orkestri tööd ei ole filharmoonia tegevus mitte kuidagi seganud, võib-olla on andnud lisaväärtust juurde".

Heal tasemel orkestrit on dirigeerinud Neeme Järvi, Paavo Järvi ja Kristjan Järvi, Jorma Panula, Eri Klas, Olari Elts, Erki Pehk ja teised tuntud dirigendid. Kollektiivi kohta ütles häid sõnu ka Arvo Pärt, kelle Te Deumi Pärnu linnaorkester Risto Joosti dirigeerimisel 2007. aasta septembris ette kandis.

Praeguste segaste olude taustal jääb loota, et orkestri tase selle all ei kannata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles