Tihemetsa koolis tähistatakse kaitsejõudude aastapäeva

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Veste Roosaar
Copy
Punapargi Vabadussõja mälestusmärk, mis avati 12. augustil 1934.
Punapargi Vabadussõja mälestusmärk, mis avati 12. augustil 1934. Foto: Tihemetsa põhikooli arhiiv

MTÜ Pärnu Pataljoni Asutava Kogu juhatus tähistab 21. novembril, Eesti kaitsejõudude 6. jalaväepolgu loomise 92. aastapäeval Tihemetsa põhikoolis kaitsejõudude aastapäeva.
 

Ettevõtmist korraldava MTÜ Pärnu Pataljoni Asutava Kogu liikmed viivad pärja Punapargi Vabadussõja mälestusmärgi juurde ja kogunevad seejärel koolimajja konverentsile.

Konverentsil esinevad ettekannetega kooli vilistlased. Kert Vaher annab oma uurimistöö põhjal ülevaate Punapargi lahingust ja Vabadussõja mälestusmärgi ehitamisest, Mikk Meeras räägib Punapargi lauavabriku loost. Mõlema kodu-uurija töö on valminud õpetaja Marju Sepa juhendamisel.

Tihemetsa kooli direktor Aita Matson on ettekandmiseks välja valinud noppeid Voltveti-Väljaküla-Tihemetsa kooli ajaloost ja viib konverentsile kogunenud ringkäigule Tihemetsa põhikooli muuseumisse Aja Tuba, kus selgitusi jagab muuseumitoa perenaine Marju Sepp.

Mõte Lääne-Eesti kaitseringkonna raames kaitsejõudude aastapäeva Tihemetsa koolis tähistada tekkis MTÜ Pärnu Pataljoni Asutava Kogu juhatuse liikmel kapten Argo Reidlal, kes oktoobris seal õpilastele sõjaväelaste elust ja tegemistest rääkimas käis ning kooli muuseumituba külastas.

16. novembril 1918 otsustas Ajutine Valitsus riigi kaitseks kokku kutsuda vabatahtlikest rahvaväe ning kuulutas ühtlasi välja ohvitseride, arstide ja sõjaväeametnike sundmobilisatsiooni. See otsus oli esimene käsk vaba Eesti kaitsejõududele ja seda kuupäeva peetakse kaitseväe aastapäevaks.

21. novembril 1918 otsustas Ajutine Valitsus luua ühe diviisi suuruse sõjaväe, mis hõlmaks kuut jalaväepolku ja keskasutusi. “Just see sündmus on väga tihedalt seotud meie paikkonnaga,” selgitas Matson. “Nimelt vastloodud Eesti kaitsejõudude 6. jalaväepolk, tollase asukohaga Pärnus, sai oma tuleristsed Punapargi lahingus meie valla territooriumil 1918. aasta hilissügisel.”

Märksõnad

Tagasi üles