TÜ Pärnu kolledž hakkab koolitama spordikorraldajaid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kolledž.
Pärnu kolledž. Foto: Urmas Luik

Uuel õppeaastal hakatakse esimest korda Eestis Tartu ülikooli Pärnu kolledžis koolitama kõrgharitud spordikorraldajaid.

Juhtimise ja mänedžmendi õppekavadele spetsialiseerunud Tartu ülikooli Pärnu kolledžis hakatakse koostöös ülikooli kehakultuuri - ja majandusteaduskonnaga sügisest koolitama Eesti spordi arengule hädavajalikku majanduslikult pädevat taustajõudu, seda ettevõtlus- ja projektijuhtimise õppekava raames. Kõrgharitud spordikorraldajate harimise vajalikkusest on räägitud kahel viimasel üleriigilisel spordikongressil, vahendas ERR.ee teleuudised.

"Spordimänedžeri põhioskused hakkavad ikka majandusteadmistega," rääkis Tartu ülikooli Pärnu kolledži direktor Henn Vallimäe. "See on juhtimine, majandusarvestus, üldine arusaamine majandusest, turundus, finantsanalüüs, raamatupidamine. Aga spordi poole pealt eelkõige spordi organisatsioon, spordi õigusega seotud küsimused, spordiehitiste haldamine ja planeerimine, spordiürituste planeerimine, organiseerimine, treeningtöö korraldamine. Ka liikumisharrastuse ja tervisespordi planeerimine - kõik sellised teemad on väga aktuaalsed."

Riiklikku tellimust spordikorralduse erialale esialgu ei plaanita, ehk tulevikus. Eriala uudsust arvestades tuleb selle õpetamisel peale kohalike asjatundjate  kaasata välismaiseid spetsialiste. Ja üks nüanss on asjal veel.

"Tõsi ta on, et Tartu ülikooli tüdrukute-poiste suhe on umbes 70-30 ja ma kahtlustan, et siin Pärnu poole peal on tüdrukute protsent veel suurem. Tervitame igal juhul hakkajaid noormehi-spordijuhte. Aga miks mitte ka neide," rääkis Vallimäe.

Juhtivates spordiriikides on spordikorralduse õpetamine tavapärane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles