Koidula ujula võitis kloorisõjas baktereid

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Koidula kooli ujula taasavati eile pärast bakteri- ja kloorivintsutusi.
Pärnu Koidula kooli ujula taasavati eile pärast bakteri- ja kloorivintsutusi. Foto: Ants Liigus

Eile avati terviseameti loal kaks nädalat reostunud vee tõttu suletud Pärnu Koidula gümnaasiumi ujula, ametist kinnitati, et põhjust bakterite ja liigse kloori pärast muretseda enam pole.

Koidula kooli ujula saaga algas eelmisel esmaspäeval, kui rutiinse kontrolli käigus selgus veeproovidest, et basseinivesi on reostunud. Tervisekaitseameti andmetel oli vees baktereid, mis võivad tekitada nahalöövet, kõrva- ja silmapõletikke, sooltenakkusi ja kõhulahtisust.

Ujula kahes basseinis vahetati pärast sulgemist kolm neljandikku veest, klooritati, pesti läbi filtrid. Et eelmise nädala lõpuks polnud veenäitajad paranenud, otsustas kool basseinivett veel klooritada ja sel seista lasta, et filtrid vett puhastada saaksid.

Liiga palju kloori

Selle nädala alguses aga selgus, et eelmisel neljapäeval võetud proovide järgi oli basseinivees liiga palju kloori. Vee mikrobioloogilised näitajad olid teises proovis korras.

Terviseameti vaneminspektor Katrin Jaanus selgitas, et basseinide vee puhastamiseks kasutati nõndanimetatud forsseeritud desinfitseerimist järjestikuste kloorišokkidena, mis tähendab, et vesi doseeriti klooriga viis kuni kümme korda üle. “See põhjustaski tavalisest suurema kloorisisalduse,” sõnas Jaanus.

Esmaspäeval vastas abilinnapea Jane Mets küsimusele, mida kloorisisalduse vähendamiseks veega ette võetakse, et veel lastakse seista, et liigne kloor välja ventileerida jõuaks.

Raba ujulat haldava sõudeklubi Pärnu tegevjuht Arvo Loorits pidas abilinnapea pakutud lahendust asjatundmatuks. “Kloor niisama veest õhku ei haihtu. Basseinivesi on teatavasti ringluses, seega ka kloor,” sõnas Loorits.

Inspektor Jaanuse jutu järgi muutus ujula vesi normaalseks värske vee lisamise järel.

“Teine võimalus nii liigsest kloorist kui bakteritest vabaneda olnuks basseinid tühjaks lasta, basseinide seinad ja põrandad desiniftseerida ning siis täiesti puhas vesi sisse lasta,” pakkus Loorits.

Tühjaks ei lastud

Abilinnapea Romek Kosenkranius tõdes esmaspäeval aga, et basseini tühjakslaskmine ja uuesti veega täitmine võtnuks vähemalt nädala. “Ka kõikides teistes basseinides vahetatakse väga harva kogu vesi välja,” ütles ta.

Loorits pareeris, et tema kogemuse põhjal poleks tühjendamisele-täitmisele nädalat kulunud. ”Kõige enam vahest neli päeva, sest Koidula basseinid pole kuigi suured. Suurem neist on ligemale 300 kanti ja väiksem on puhta vann. Raba ujula 650kandise basseini tühjendamine ja täitmine võtab aega kuni nädal, aga see on kaks korda suurem,” sedastas Loorits. Avaldades arvamust, et küllap lahendati olukord kloorišokiga, kuna see meetod on odavam.

“Sest kulukas pole vee välja- ja sisselaskmine, vaid soojendamine. Torustikust tulev vesi on neli kraadi soe ja ujumiskõlblikuks saamiseks tuleks ta soojendada 28 kraadini,” selgitas Loorits.

Terviseameti esmaspäeval võetud analüüsidest nähtus, et Koidula kooli ujula väikese basseini vees normaliseerus kloori sisaldus juba teisipäeval ja suures basseinis kolmapäeval.

“Praegu on basseinivesi vastavuses seadusandluses esitatatud normidega, seepärast andsime ujula taasavamise loa,” ütles Jaanus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles