Üllatus: tänasest peab toidujäätmeid sorteerima

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biojäätmete sorteerimine on kohustuslik 16 ja enama korteriga majades.
Biojäätmete sorteerimine on kohustuslik 16 ja enama korteriga majades. Foto: Urmas Luik

Tänasest jõustus Pärnu linnas uus jäätmeveo kord, mille kõige suurem muudatus on kohustus liigiti koguda biolagunevaid köögi- ja sööklajäätmeid. "Korteriühistud on probleemi ees: inimesed ei ole sorteerimisest veel küllalt teadlikud, teavitusaeg võiks olla pikem ja põhjalikum," märkis Eesti korteriühistute liidu Lääne regiooni esinduse juhataja Anne Betker.

Betkeri sõnade järgi selgus teisipäeval korteriühistute liidu koosolekul, et linnavalitsuse lubatud infovoldikud on jõudnud vähestesse postkastidesse. Ta nentis, et mure muudetud korra pärast on suur. "Inimesed peavad olema kurssi viidud, kuidas ja mida peab sorteerima. Kui biojäätmete konteinerisse pannakse midagi, mis ei ole sinna lubatud, siis Ragn-Sells seda ei tühjenda. Ja kuigi selle vedu on muidu tasuta, tuleb tühisõidu eest ikkagi maksta," kurtis Betker.

Mai 23 ja 25 korteriühistu esimees Piret Kukk on samuti kahtleval seisukohal, et uus kord korrapäraselt toimima hakkab. "Mul on selline tunne, et majarahvas ei olegi asjaga kursis, infovoldikud oleks kahtlemata asjakohased," mainis Kukk.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Gerli Kõiv lausus, et linn on tellinud kahes keeles teavituslehed ja nende kojukande kõikidesse Pärnu linna kortermajadesse ajavahemikul 22.–24. novembrini. "Praegu pole teada, miks lehed paljudesse korterelamutesse pole jõudnud," tunnistas ta.

Keskkonna peaspetsialist Sigrit Kasemets nendib, et tegemist on paljudele üpris ebapopulaarse teemaga ja seda infot võib-olla ei taheta esimese hooga omaks võtta. "Me täiesti saame aru, et teema on keeruline ja uus kord kohe ei rakendu, kuid kuskilt peab ju pihta hakkama," tõdes Kasemets. Küsimuse peale, kas ehk oleks pidanud teavitusega varem pihta hakkama, leidis Kasemets: "Ajalehes on seda kajastatud ja ega siin erilist vahet ole, kas see toimub nädal enne või pärast. Küsimus on selles, kuidas inimesed tahavad sellesse suhtuda. Kui oleks saatnud liiga vara, mõeldaks, et aega küll, ja pärast on ikka infoleht kadunud." Kasemets lisas, et kindlasti on muidki võimalusi olukorda lahendada, kuid praegu on läinud niimoodi ja endast antakse parim.

Linnavalitsus on peale teabelehtede koostanud lihtsamad ja ülevaatlikumad sorteerimisjuhendid, mida saab üles panna näiteks trepikodade infotahvlitele. Seda juhendit saab Pärnu linnavalitsuse infolauast, Ragn-Sellsi kontoritest ja korteriühistute liidu Pärnu kontorist. 

Kohustus toidujäätmeid eraldi koguda on üle 16 korteriga elamutes, toitlustusasutustel ja muudel äriettevõtetel, kus nimetatud jäätmeid tekib üle 20 kilo nädalas.

Oluline silmas pidada:

Kodus liigiti kogutud toidujäätmed tuleb paigutada mahutisse kas lahtiselt, biolagunevas jäätmekotis või paberkotis. Valesse kotti pakitud jäätmete tõttu võib jääda vastav kogumismahuti õigel päeval tühjendamata. Sellega kaasneb tühisõidu tasu.Kogumismahuti sisu tuleb majaelanikel viia nõuetega vastavusse (eemaldada sobimatud kilekotid või muu prügi biolagunevate jäätmete kogumismahutist) või tellida selle tühjendamine segaolmejäätmetega koos.

Andmed: Pärnu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles