Inimesed hoiatavad: Paikusel murravad hundid hoovides koeri (2)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hundid.
Hundid. Foto: SCANPIX

Paikuse valla uudiste Facebooki lehel hoiatatakse, et Tammuru ja Seljametsa kandis on hundid koduhoovist koeri murdnud.

Postituse autor ja jahimees Engo Kask selgitas toimetusele, et on kuulnud murdmistest naabruses elavatelt inimestelt. „Eks ta murelikuks tee, sest mul endalgi koer hoovi peal,“ kostis ta.

„Üks koer murti kolm päeva tagasi Seljametsas, neli päeva tagasi aga juhtus nõnda Tammurus,“ rääkis Kask. Samuti teadis ta, et näiteks Rabakülas (Saarde vallas) pureti koer surnuks kuu tagasi ja suvel murdsid soed tema kodukandis lambaid.

"Põhiline põhjus on katkust tingitud metssigade olematu arvukus metsades" arvas Kask. „Jahimehena adun, et huntidel on praegu raske: neist tuleb ka aru saada."

Kask palus kohalikel murdmistest keskkonnaametile teada anda, sest jahimehed ei tohi ilma fikseeritud juhtumiteta midagi ette võtta.

Sama postituse all kommenteeris Paikuse elanik Gerli, et temagi tuttaval olla Seljametsa talus kaks koera murtud. „Ainult verelombid olid järel,“ kirjutas ta.

„Teisipäeva õhtul teatas ema, et koerapere, kust endale seitse aastat tagasi kutsika sain, on maha murtud,“ täpsustas Gerli Pärnu Postimehele.

Seljametsal kadusid hoovist järsku Donna ja Dolli (pildil), väikestest koertest jäid maha vaid vereloigud.
Seljametsal kadusid hoovist järsku Donna ja Dolli (pildil), väikestest koertest jäid maha vaid vereloigud. Foto: Erakogu

Gerli selgitas, et koerad kadusid ühel hommikul jäljetult ja järgmisel päeval asusid omanikud lemmikuid otsima. Neile avanes õõvastav pilt. „Kaevu juures olid koertest alles vaid verejäljed," teadis Gerli. „Üks kunagine jahimees tegi jälgede järgi kindlaks, et tegu on vähemalt kolme hundiga. Veidi eemalt leiti kitsekorjus.“

„Koerad on saanud mitu aastat järjest rahulikult koduhoovis joosta ja nüüd siis äkki selline õnnetus,“ oli Gerli nõutu.

9. jaanuari seisuga oli Eestis kütitud 27 hunti, hooaja küttimismaht on 73 isendit. Pärnumaal polnud seitsmest küttida lubatud soest lastud ühtegi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles