Galerii: Ohutuse nimel tuleb katused lumest puhtad hoida

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tehnilise järelevalve amet (TJA) tuletab ehitiste omanikele meelde, et ohutuse tagamiseks tuleb jälgida katusele kogunenud lund ja see õigel ajal eemaldada. Lumi ja jää võivad kukkuda üle räästaserva ja põhjustada ohtu inimestele ja varale, samuti ohustab liigne lumi katusel hoone konstruktsioone. 

TJA kodulehel seisab soovitus, et kui jää ja lumi hakkavad katuselt liikuma ja seda ei ole jõutud eemaldada, tuleb ala piirata ja takistada inimeste sattumine sinna kuni ohu eemaldamiseni.

Ehitise ohutuse eest vastutab omanik. Hoone puhul, kus on moodustatud korteriomandid, vastutavad omanikud ühiselt. Ehitusseadustiku kohaselt peab ehitis olema ehitatud ja hooldatud selliselt, et see ei põhjusta ohtu inimesele, varale või keskkonnale. Ehitis olgu mehaaniliselt stabiilne, sealhulgas vastupidav lumekoormusele.

Lumekoormuse hindamisel tuleb silmas pidada, et seisnud ja märgunud lumi kaalub tunduvalt rohkem kui värske. Arvestama peab hoonele projekteerimisel ette nähtud võimalike lubatud lisakoormustega.

Liigne lumi ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi või nende osi (varjualused, varikatused, karniisid), lameda katusega või väikese katusekaldega ehitisi (bensiinijaamad, spordirajatised, angaarid, estakaadid) ja vanemaid amortiseerunud ehitisi. Samuti tuleb vältida lume ja jää kogunemist katuse räästarennidesse, sademevee äravoolutorudesse ja -lehtritesse, kuna see võib kahjustada sademevee süsteeme ja takistada katuselt lumesulamisvee ärajuhtimist.

Ehitiste ohutuse tagamist kontrollivad omavalitsused ja TJA.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles