Laevatee lähedal jõejääle läinud lapsed seadsid ennast ohtu

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadised ilmad on üsna ettearvamatud, sulatades ja külmutades lund ja jääd vaheldumisi – jääolud võivad muutuda tundidega.
Kevadised ilmad on üsna ettearvamatud, sulatades ja külmutades lund ja jääd vaheldumisi – jääolud võivad muutuda tundidega. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eile pärastlõunal andis pealtnägija teada, et Pärnus Kesklinna silla juures laevatee läheduses jõejääl oli näha kolme last. Õnneks pääsesid lapsed kaldale ise ja ohutult enne operatiivteenistuse saabumist.

Lääne päästekeskus palub vanematel lastele selgitada nõrga jääga kaasnevaid ohte ja mitte lubada neid enam veekogude jääle.

"Paneme kõigile südamele, et veekogude jääle minek võib olla ohtlik. Kevadised ilmad on üsna ettearvamatud, sulatades ja külmutades lund ja jääd vaheldumisi – jääolud võivad muutuda tundidega," ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja Kristi Kais. "Hommikul öiste miinuskraadidega tugevnenud jää võib muutuda päikeselisel päeval nõrgaks. Stabiilse külma puhul peetakse jalgsi liikumiseks turvaliseks kümne sentimeetri paksust jääkatet, kevadel ei pruugi see aga enam kehtida."

Kaisi sõnade kohaselt koguneb jääle sulavesi, mis lisab koormust ja soojenev vesi sulatab jääd altpoolt.

"Jää ei teki veekogule ühtlaselt ega sula ühtlaselt. Jää muutub kiiremini nõrgaks rohke veetaimestikuga aladel, madalikel, jääaluse vooluveega kohtades ning jääd läbivate pragude läheduses," märkis Kais. "Kui teil tõesti on vaja minna jääle, arvestage riskidega ja valmistuge ohtudeks ette. Kindlasti tuleb jääle minnes kaasa võtta jäänaasklid, teavitada minekust ning asukohast lähedasi, pakkida vett pelgavad esemed veekindlatesse kottidesse ja puurida jäässe prooviauke, veendumaks, et edasi liikumine on teile ohutu."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles