Naised jõuavad meeste eelmise aasta palgani alles homme (1)

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on sooline palgalõhe Eurostati andmetel Euroopa suurim – 25,3%. Foto on illustreeriv.
Eestis on sooline palgalõhe Eurostati andmetel Euroopa suurim – 25,3%. Foto on illustreeriv. Foto: Erakogu

Homme tähistatakse Eestis võrdse palga päeva. Pärnus Port Artur 2 kaubamajas toimuvad keskpäeval ja pärast tööpäeva lõppu selleteemalised teavitusüritused.

„Meie vabatahtlikud on valmis andma infot ja vastama inimeste küsimustele soolise palgalõhe kohta. Boonusena jagame kangast vastupidavaid ostukotte,” ütles kampaania korraldusmeeskonna liige, MTÜ BPW Estonia Pärnu klubi president Siiri Erala. 

Samuti on linnas nädala jagu üleval plakatid, mis juhivad tööandjate tähelepanu sellele, et töötajaile võrdse palga maksmine on konkurentsieelis ning suurendab inimeste lojaalsust ja rahulolu.

BPW Estonia juhatuse liige Kadrin Karner täiendas, et palk on enamikule inimestest peamine või ainuke sissetulekuallikas, mis mõjutab makstavate hüvitiste ja pensioni suurust tulevikus. „Naiste majanduslik sõltumatus on aluseks naiste ja laste vaesusriski vähendamisel ja vägivalla vähenemisele paari- ja lähisuhetes,” selgitas ta. 

Sooline palgalõhe ehk nais- ja meestöötajate brutotunnipalga erinevus peegeldab soolist ebavõrdsust ning meeste ja naiste erinevat väärtustamist, vastutust ja võimalusi ühiskonnas. Eestis on sooline palgalõhe Eurostati andmetel Euroopa suurim – 25,3 protsenti. Tinglikult võib öelda, et naise euro on väärt 75 senti.

Soolise palgalõhe uuringud näitavad, et Eestis ei eristu ühtegi tegurit, mida saaks pidada soolise palgalõhe peapõhjuseks. Seega sõltub palgalõhe paljude tegurite koosmõjust: töö- ja pereelu ühitamise võimalustest, naiste karjäärikatkestustest, personalipraktikast töökohal, naiste ja meeste koondumisest eri ameti- ja tegevusaladele, haridusvalikutest, ühiskonna hoiakutest, normidest ja väärtustest. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles