Päästja vajus Pärnu jõel läbi jää

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kesklinnas jõejää paksust mõõtma läinud Pärnu päästekomando päästja kukkus läbi jää.
Pärnu kesklinnas jõejää paksust mõõtma läinud Pärnu päästekomando päästja kukkus läbi jää. Foto: Lääne päästekeskus

Päästjate tänane jääseire Pärnu jõel näitas, et jää on muutunud väga nõrgaks, ja päästjad soovitavad jääleminekut vältida.

Pärnu päästekomando valvemeeskonna rühmapealiku Raico Irmanni teatel vajus pinnaltpäästeülikonnas päästja mõõtmistööde käigus kalda lähedal läbi jää.

“Port Arturi parkla läheduses jõejääle minek ei ole enam kellelegi ohutu. Jää paksus on küll umbes 13 sentimeetrit, kuid näinud, kuidas meeskonnaliige kalda ääres vette kukkus, ei soovita me enam jääle minna,“ kinnitas rühmapealik.

„Papiniidu silla lähedal oli seire ajal jää paksus 13, Kastani tänava otsas seitse sentimeetrit. Vestlesime viimases mõõtmiskohas, paari meetri kaugusel lahtisest veest kalastanud mehega, kes vaatamata selgitustööle jäi arvamusele, et vähemalt selle nädala lõpuni kavatseb ta jääl edasi käia,“ vahendas Irmann kalamehe suhtumist.

Vändra päästekomando valvemeeskond kontrollis Pärnu jõe jääolusid ka Kurgjal, Vihtras, Suurejõel. Nendes piirkondades on küll vaiksema vooluga lõigud jääga kaetud, kuid madalamad ja kiirevoolulised kohad kõikjal lahti või osalise jääkaanega. Seega on jääle minna väga ohtlik.

Päästjad tõdesdi, et Pärnu jõgi tundub kaugelt ja suvisel ajal ohutu ja aeglase vooluga, kuid see on petlik. Jää all on veevool kiire ja tugev. „Jääst läbi kukkunud inimese võib vool endaga kaasa viia,“ hoiatas Irmann.

Voolav vesi, päike, soojakraadid ja sademed muudavad jääolusid kehvemaks lausa tundidega. Eriti puudutab see vooluveekogusid. Kui hommikul jõele minnes võis olukord kalastamiseks veel sobiv tunduda, siis pärastlõunal kujuneb kalaretke lõpp võitluseks külmas vees ellujäämise nimel.

Lääne päästekeskus paneb kõigile südamele, et siseveekogude jääolud on väga ebastabiilsed ja ohtlikud.

„Kui on siiski vaja jääle minna, valmistage end selleks kindlasti ette. Võtke kaasa jäänaasklid ja vile ning pakkige veekindlasse kotti laetud telefon ja autovõti. Hea mõte on kilekotiga kaasa võtta vahetusrõivad,” ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja Kristi Kais.

Päästeametil on plaanis lähipäevadel välja kuulutada siseveekogude jäälemineku keeld.

Pärnu politseijaoskonna merepääste- ja piirikontrolligrupi juhtivpiirivalvur Janek Pinta ütles, et Pärnu lahe jääolusid jälgitakse igapäevaselt ja vajadusel kaalutakse ka jäälemineku keelu kehtestamist. Pärnu lahe jääle mineku keelu peavad kehtestama omavalitsused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles