Maike lubas ennast jahisadamas imetleda

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepatareidel ja tuulemootoriga töötava purjekaga Maike seilates levitavad Frauke Wiese (vasakul) ja Insa Preiss taastuvenergia kasutamise kogemust, eile olid nad Pärnu jahtklubi sadamas.
Päikesepatareidel ja tuulemootoriga töötava purjekaga Maike seilates levitavad Frauke Wiese (vasakul) ja Insa Preiss taastuvenergia kasutamise kogemust, eile olid nad Pärnu jahtklubi sadamas. Foto: Urmas Luik

Pärnu jahtklubi sadamas merekaru Kihnu Jõnnu pronkspilgu ulatuses sildus eile Saksa purjekas Maike, mille mootorile annavad jõudu tuul ja päike.

Maike valget purje kaunistab taevasinine kiri “Baltic Sea Pure Energy” ja taastuvenergia kasutamise näiteid on 7,7 meetri pikkusel alusel ridamisi.

Diislikütusel töötav abimootor on asendatud elektrimootoriga, mootori ja navigatsiooniseadmete energiavajaduse katavad tuulegeneraator, kaks päikesepaneeli ja mootori ülekandevõll, mis töötab purjedega sõitmise ajal.

Mees-, õigemini naiskonna liikmed lasteterapeut Insa Preiss ja insener Frauke Wiese jagasid esialgu arglikele uudistajatele seletusi, mida aitas tõlkida taastuvenergia projektiga haakunud MTÜ Tipu Looduskooli eestvedaja Dagmar Höder.

“See on vanemate laev, ehitasime aluse ümber jaanuarist märtsini, see ei ole standardlahendus, tuli võimalused läbi vaadata, katsetada, leida parim,” rääkis Preiss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles