Nordecon lõpetas Pärnus Rääma prügila sulgemistööd

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasikogumisavade puurimine vanasse prügilasse.
Gaasikogumisavade puurimine vanasse prügilasse. Foto: Urmas Luik

Nordecon lõpetas Pärnus ligemale 28 hektaril laiunud Rääma prügila sulgemistööd, mille maksumuseks kujunes 3,45 miljonit eurot. Peale prügimäe katmise ja prügikeha isoleerimise rajati prügilale gaasikogumissüsteem ning koostootmisjaam elektri ja sooja tootmiseks.

Nordecon ASi juhatuse liige Erkki Suuroru kinnitusel on hea tellijale üle anda ehitusobjekte, kus kõik osapooled on tulemusega rahul. „Nordeconil on olnud võimalus pärnakaid rõõmustada mitmel aastal järjest - kui mullu remontisime ära Pärnu ümbersõidu Papiniidu silla, siis praeguseks on valmis saanud linnale oluline keskkonnaobjekt Rääma prügila sulgemise näol,“ ütles Suurorg.

Prügila sulgemise eesmärk oli vähendada õhu, pinna- ja põhjavee ning pinnase reostust, samuti on sellel mastaapsel territooriumil tehtud vajalikud heakorrastustööd.

Suuroru sõnul tuli ehitajal Räämal paigaldada ümber prügikeha vettpidav sulundsein, mis takistaks prügimäest eralduva reostunud pinnasevee sattumist Pärnu piirkonna põhjavette ja Pärnu jõkke. „Nõrgveed kogutakse kokku ja juhitakse läbi niisutustorustike tagasi kaetud prügikehasse või siis juba Pärnu linna kanalisatsioonivõrku edasiseks puhastamiseks AS Pärnu Vee reoveepuhastusjaamas.“

Prügikeha tuli katta selliselt, et sademeveed ei tekitaks täiendavat reostust. Prügikeha kaeti vett mitteläbilaskva bentoniitmatiga, mille peale paigaldati drenaažikiht ja täiendav pinnasekiht. „Tulemuseks on kena haljastatud ala, mida võib tulevikus kasutada juba eri viisidel vabaaja veetmiseks või muul eesmärgil,“ selgitas Suurorg.

Kuna prügikehast eralduv metaan on keskkonnale kahjulik, paigaldas Nordecon Rääma prügilasse gaasi kogumissüsteemi ja prügilagaasil toimiva koostootmisjaama.

Kogu gaasist toodetav elekter edastatakse Eesti Energia elektrivõrku ja toodetav soojus kasutatakse ära prügila haldajast OÜ Paikre prügisorteerimisjaama küttesüsteemis.

„Prügilasse ehitati ainulaadse lahendusena Eestis vertikaalne gaasikogumise süsteem, mis on küll laialt levinud kogu Euroopas, kuid siinmail veel mitte. Paigaldatud süsteem on tõestanud oma efektiivsust ja kokkukogutav gaasikogus näitab täiuslikke tulemusi, võrreldes teoreetiliste arvutustega, mis on kindlasti suurepärane tulemus,“ lausus Suurorg. „Uus koostootmisjaam on täielikult automatiseeritud, interneti teel toimub jaama juhtimine ja seire. Sellise komplekteerituse ja juhtimisvõimalustega jaamasid Eestis varem paigaldatud ei ole.“

Rääma prügilasse lõpetati jäätmete ladestamine 2006. aasta juunis ning 2008. aasta lõpus allkirjastas keskkonnainvesteeringute keskuse juhatus rahastamisotsuse, mille alusel eraldati Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist prügila sulgemistööde ettevalmistamiseks ja sulgemiseks kokku ligi 130 miljonit krooni. Jäätmeseaduse kohaselt peavad kõik nõuetele mittevastavad prügilad olema nüüdseks ladestamiseks suletud ning 2013. aasta 16. juuliks korrastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles