Huvi majade soojustamise vastu tõuseb

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KredExi silt.
KredExi silt. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

KredExi teatel on praegu läbi aegade parimad korterelamute renoveerimise rahastamistingimused, mispuhul alustati teavituskampaaniat “Usume, et renoveerimine on igale ühistule jõukohane!”.

“Soojusenergia hind on jõudnud tasemele, kus renoveerimise tulemusena saadav igakuine kokkuhoid küttekuludelt on suurem kui rekonstrueerimiseks võetud laenu tagasimaksed,” rääkis KredExi eluaseme- ja energiatõhususe divisjoni juhi Mirja Adler. “Asjatundliku renoveerimise tulemusena annab küttekulusid oluliselt vähendada.”

Küttekulud turgutavad huvi

Korterielanike huvi oma maja korda teha on viimastel kuudel märgatavalt suurenenud.

“Põhjuseks on kindlasti rekonstrueerimistoetus ja soodusintressiga renoveerimislaen, aga ka suured küttekulud, sest viimased talved on olnud pikad ja külmad,” kõneles Adler. “Pakume korterelamutele võimalust kutsuda oma üldkoosolekule esinema konsultant, kes aitab ühistu juhatust elamu renoveerimisvajaduse ja rekonstrueerimistoetuse tingimuste selgitamisel.”

Majade kordategemiseks raha leidmise vastu ei tasu huvi ilmutada üksnes Pärnu korterielanikel. Pärnu maakonnas on toetust saanud juba seitse korruselamut, praegugi käivad tööd näiteks Häädemeeste ja Tõstamaa kortermaja kallal. “Kindlasti tasub ka väiksemates asulates korterelamute renoveerimise peale mõelda,” kinnitas Adler.

Maja ümberehitamine sõltub palju ehitise kujust ja hetkeseisust. “Üldiselt on suurem hoone kompaktsem ja rekonstrueerimine kujuneb korteri kohta soodsamaks, kuid see ei pruugi alati nii olla. Väiksed hoonedki on arhitektuurselt suhteliselt lihtsad,” selgitas Adler. “KredExi finantseerimise abil on renoveeritud korterelamuid, kus on alla kümne korteri, väikseim seni viie korteriga maja.”

Soojustamisest ei piisa

Nende majade näitel on väiksema hoonegi puhul märkimisväärne soojusenergiasääst võimalik. Esmalt on otstarbekas tellida energiaaudit, mis annab ülevaate maja olukorrast ja nimetab soovituslikud tööd hoone energiatõhusaks muutmiseks.

Nende hinnangulisest maksumusest ja tasuvusest, seejärel juba tulemustest lähtudes tuleks langetada rekonstrueerimisotsus. Kindlasti tasub arvestada, et kompleksselt tehes saavutatakse parim tulemus.

“Ainult fassaadi soojustamine ei anna säästu, ka küttesüsteemi tuleb reguleerida,” rõhutas Adler. “Jättes süsteemi reguleerimata, tõuseb vaid ruumide sisetemperatuur.”

Kampaania kohta saab lugeda KredExi kodulehelt.

Mirja Adler, KredExi eluaseme- ja energiatõhususe divisjoni juht

“Ainult fassaadi soojustamine ei anna säästu, ka küttesüsteemi tuleb reguleerida. Jättes süsteemi reguleerimata, tõuseb vaid ruumide sisetemperatuur.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles