Hingedepäeval mälestatakse Pärnule olulisi inimesi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevad laternad kalmistul.
Põlevad laternad kalmistul. Foto: Margus Ansu / Postimees

Hingedepäeval, 2. novembril kell 18 mälestatakse Alevi kalmistul sinna maetud Pärnule olulisi inimesi, süüdates nende haudadel küünal.

Jutluse peab Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmann. Ringkäigu, mille algus on Schmidti  kabeli juures Alevi kalmistul, teeb ajaloolane Eduard Rajari, teatas Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo.

Pärnu aukodaniku, õigusteadlase ja diplomaadi Friedrich Fromhold Martensi ning tema esivanemate hauale asetatakse mälestusplaat. "Alevi kalmistul on võimalik soetada hauaküünal, mille ostuga toetate Friedrich Fromhold Martensi mälestusplaadi valmistamist," lisas pressiesindaja.

Katoliiklikus kirikukalendris kehtestati 1006. aastal 2. november hingedepäeva ehk usklike surnute mälestuspäevana. Hingedepäeva on nimetatud juba 14. sajandi allikates, kuid tema tähistamine (nagu ka 1. november ehk pühakutepäev) on jäänud oma uskumustele tugineva hingedeaja varju. 1990. aastatel levis tava süüdata hingedepäeval koduakendel ja kalmistul lähedaste haudadel lahkunute mälestuseks küünlad.

Kell 9 on Eliisabeti kirikus hingedepäeva missa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles