Politsei kontrollis alaealiste õiguskuulekust

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Eelmise nädala neljapäeval ja reedel viidi Lääne prefektuuris läbi alaealistele suunatud politseioperatsioon, et saada ülevaade sellest, kuidas noored jõuluvaheajale vastu lähevad. Kokku registreeriti operatsiooni käigus 50 õiguserikkumist.


Taaskord olid politseiametnikel töörohked õhtu- ja öötunnid, kuna politseioperatsiooni käigus tabati suur hulk alaealisi, kes olid patustanud erinevate seaduste vastu.



Kokku selgitati välja kuues maakonnas 43 alaealist, kes panid toime ühtekokku 50 seaduserikkumist.



Tavapäraselt oli ülekaalukalt tegemist alkoholiseaduse ja tubakaseaduse rikkumistega, vastavalt 35 ja 13 rikkumist.



Kõige enam rikkumisi tuvastati Pärnumaal, kus patustajaid oli 32. Järvamaal ja Saaremaal avastati 7 rikkumist ning Lääne- ja Raplamaal kaks.



Hiiumaa noored osutatud ajavahemikul õiguserikkumisi toime ei pannud.



Lääne prefektuuri korrakaitseosakonna preventsiooni- ja patrullitalituse vanemkonstaabel Liilia Mänd märkis, et lisaks oli tegemist ka mitte just kõige tavapärasemate üleastumistega.



Näiteks politseiametniku seadusliku korralduse eiramisega, mis seisnes katses eest ära joosta. Esines ka vanemate andmete ja asukoha kohta valetamist, mitmedki väitsid, et vanemad on välismaal ja nendega ühendust ei ole võimalik saada.



Inimlikku kahjutunnet tekitas vanemkonstaabli sõnul asjaolu, et paljud lapsevanemad olid sunnitud laste rumaluste tõttu jõulupeolt lahkuma, et neile politseisse järele tulla.



Pärnus tuli aga kaheksal alaealisel veeta öö politseimaja katuse all, kuna neid ei olnud võimalik nende vanematele üle anda. «Kahjuks leidub ikka ja jälle neid vanemaid, kes oma laste alkoholitarbimist õigustavad ning politsei vastu pahameelt üles näitavad.»



Kokkuvõtvalt lausus Liilia Mänd, et taas paneb politseioperatsiooni käigus tabatud alaealiste liialt suur arv mõtlema sellele, et kuidas saavad lapsed voli pidutseda täiskasvanute kombel, kui ei tohiks leiduda ühtki terve mõistusega inimest, kes ei teaks, et lastel on alkoholi ja tubakatoodete tarbimine keelatud ning et iga sõõm alkoholi ja iga mahv sigaretist on ohuteguriks laste tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles