Julged hädaliste abistajad said teenetemärgid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeeriumis toimunud teseremoonial anti kodanikujulguse aumärk tublidele ja julgetele eestimaalastele.
Justiitsministeeriumis toimunud teseremoonial anti kodanikujulguse aumärk tublidele ja julgetele eestimaalastele. Foto: Peeter Langovits

Justiitsminister Kristen Michal andis täna neljale tublile ja julgele pärnumaalasele pidulikult üle kodanikujulguse aumärgid.

Kümne tubli ja julge eestimaalse hulgas pävisid pärnumaalstest tunnustuse Vallo Viitmann, Arnold Laasu, Elina Jelisejev ja Hannes Õun.

Vallo Viitmann ja Arnold Laasu sattusid peale mõrvale, kui noaga mees pussitas Pärnu peatänava naisterõivaste kauplusest müüjannat. Vallo Viitmaa teatas juhtunust politseisse ning pidas seejärel kurjategija kinni ning hoidis teda paigal kuni politsei saabumiseni. Arnold Laasu aitas samal ajal kannatanut ning hoolitses tema eest kuni esmaabi saabumiseni.

Elina Jelisejev sattus peale mõrvaritele, kes polnud jõudnud veel sündmuskohalt lahkuda. Kurjategijad ähvardasid Elinat ning käskisid tal juhtunust vaikida, kuid sellest hoolimata teatas ta sündmusest oma klassijuhatajale ning Pärnu noorsoopolitseinikele. Tänu Elina otsustavale ning kartmatule tegevusele said kurjategijad kiiresti politsei poolt kinni peetud.

Hannes Õuna juhitud liinibussi sisenes ühel septembri õhtul relvaga mees, kes asus teda püssist sihtima. Bussiroolis olnud Hannesel õnnestus relvast haarata ning see endast eemale suunata. Samal ajal vajutas kurjategija päästikule. Tänu Hannese otsustavale sekkumisele läks lask ohutusse suunda ning teda ennast ega kaasreisijat ei vigastanud. Hannes Õun väänas kurjategijal  relva käest, surus ta maapinnale kõhuli, sidus käed kinni ja kutsus kohale politsei.

“Me kõik tahame tunda end turvaliselt ning turvatunde tekitabki teadmine, et inimesed sinu ümber ei pea paljuks sulle hädaolukorras appi tulla, sõltumata sellest, et võib-olla peavad nad vahel ka ennast ohtu seadma. Kindlasti on rohkem neid, kes nii käituvad, ja kõigist me teada ei saa ja kahjuks pole iga kord võimalik kõiki otse tänada. Kuid seda enam on meil põhjust tunnustada ja austada neid, kes on teisi julgelt aidanud. Sellise eeskuju seadmine näitab, millist käitumist ühiskonnas väärtustakse ning kuidas tuleb käituda, kui näeme kedagi hädas või kurja tegemas,“ ütles justiitsminister Kristen Michal aumärkide üleandmise pidulikul üritusel.

Kodanikujulguse aumärgiga tunnustatakse inimesi, kes on ära hoidnud kuriteo või takistanud selle toimepanemist, aidanud kinni pidada kurjategijat, abistanud kuriteoohvrit või aidanud muul moel suurendada kaaskodanike turvatunnet.
 
Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja alates 2004. aastast. Kodanikujulguse aumärkide žüriisse kuuluvad justiitsminister Kristen Michal, peaprokurör Norman Aas, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt, kuriteoennetuse nõukogu liikmed Jaan Sootak ja Jüri Saar.
 
Kodanikujulguse aumärgi said justiitsministeeriumilt veel Elena Lukina, Ain Soone, Leonid Tsvetkov, Aita Areng, Sten Taklaja ja Andrus Pilnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles