Jõuluvanad propageerivad tervislikke eluviise

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvanade ja -memmede ning päkapikkude jaoks ei ole mingi kunst suusatada mustal maalgi ja seda demonstreerib jõulurahvas taas kord pühapäeval.
Jõuluvanade ja -memmede ning päkapikkude jaoks ei ole mingi kunst suusatada mustal maalgi ja seda demonstreerib jõulurahvas taas kord pühapäeval. Foto: Ants Liigus

Nädalavahetusel toimub Pärnus XI ülemaaline jõuluvanade konverents, mille põhideviisiks on seatud tervislikud eluviisid ja sealhulgas jõulumeeste hügieen.

Konverentsi korraldaja Mart Tõnismäe teatel kujuneb praegusi ilmaolusid arvestades tõeliselt toredaks vaatepildiks nii see, kuidas jõuluvanad kelkude ja suuskadega Pärnusse kokku tulevad, kui seegi, kuidas nad nendesamade liikumisvahenditega linna vahel matka korraldavad.

“Eks jõuluvanad peavad kasutama liikumiseks oma imelisi kelke ja suuski,” seletas Tõnismäe. “Teinekord võib olla jõuluajal samasugune ilm, aga kingid tuleb sellele vaatamata kohale viia.”

Jõulutaadid peavad konverentsi salajas

Jõuluvanad Saaremaast Võrumaani alustavad teekonda Pärnusse laupäeval kell 11.11. Kaugeim külaline, Eesti jõuluvanade ühenduse auliige Lars-Erik saabub Pärnusse Rootsimaalt. Kokku sõidab Pärnusse konverentsi pidama ligi 70 jõulutaati, -memme ja päkapikku.

Punakuubede konverents saab hoo sisse pühapäeva hommikupoolikul, kui Pärnu ühes salastatud kohas peetakse maha omavahelised töötoad.

Tõnismäe andmeil on töötubade üks kandvam teema sel aastal jõuluvanade tervislikud eluviisid, muuhulgas arutlevad jõuluvanad nii habeme hooldamise kui peokuue korrashoiu üle.

“Salajas hoiame asja seetõttu, et viimastel konverentsidel on jõuluvanad olnud rahvale liiga nähtavad ja jõuluvanade salapära on hakanud kaduma,” seletas Tõnismäe.

Rahva ette tulemata jõulutegelased siiski ei jäta, pühapäeval pärast kella 16 on neid oodata Pärnu kesklinna Rüütli platsile, kus toimub esimese advendi üritus.

Jõuluvanad annavad vande, teevad linnarahvale kingitusi ja kuulavad salme. Oma oskusi näitavad Janne Ristimetsa väikesed tantsupäkapikud.

Kella 16.45 paiku liigub kogu jõulukaravan imepärastel kelkudel ja suuskadel läbi Rüütli uulitsa ja üle Kesklinna silla Ülejõel asuvasse Kentuki Lõvi pubisse, kus algavad töötoad ja mängud lastele. Lastele õpetatakse nii piparkookide küpsetamist kui kingipakkide pakkimist. Jõulutaadid ja -memmed ning päkapikud poseerivad lahkelt kõigile ning lapsed võivad nad üles joonistada.

Kentuki Lõvist suunduvad punakuued õhtul Pärnumaa laste juurde.

Teised linnad meelitavad endale

Tõnismäe kinnitusel muutub jõuluvanade konverents aasta-aastalt populaarsemaks ja igal aastal kohtab üritusel uusi jõulumehi ning -naisi, päkapikudki kasvavat üha suuremaks.

Üritus jõudis Pärnusse tagasi pärast väikest pausi. Kui esimesed seitse jõuluvanade kokkutulekut leidsid aset suvepealinnas, siis pärast seda on üritus väisanud teisigi linnu.

“Eks teised linnad teevad ikka hõikeid, et läheksime sinna,” rääkis Tõnismäe. “Eriti aktiivsed on olnud Haapsalu ja Rakvere. Ilmselt varsti lähme, sest see aktiveerib kohalikke jõulutaate ja lapsi.”

Jõuluvanad on end viimastel aastatel sidunud heategevusega. Sel aastal toetavad taadid Tallinna loomaaias elavat Gröönimaa mägiveist Silviat, kellele jõuluvanad kingivad ühe aasta toiduvaru. Vastav vaderileping sõlmitakse neljapäeval Tallinnas.

“Tegu on ohustatud liigiga, sellepärast õla alla panemegi,” selgitas Tõnismäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles