Pärnu sai taas õiguse heisata rannas sinilipp

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Sinilipp lehvis Pärnu rannas eelmiselgi aastal.
Sinilipp lehvis Pärnu rannas eelmiselgi aastal. Foto: Urmas Luik

Rahvusvaheline sinilipukomisjon otsustas, et Pärnu rannas võib sellel aastal jälle sinilipu heisata.

Sinilipp näitab, et supelrand või väikesadam on keskkonnasõbralikult majandatud, puhas ja turvaline. Rahvusvaheliselt tuntud ökomärgise saamise eeldus on hooldatud, loodus- ja inimsõbralik rannaala, eelmise nelja suplushooaja jooksul võetud suplusvee analüüside nõuetele vastavus ja keskkonnateavitus.

Sinilipukomisjoni reeglite järgi võib sooleenterokokke olla 100 pesa moodustavat ühikut 100 milliliitris suplusvees ja kolibaktereid 250 ühikut 100 milliliitris vees, samal ajal kui Eestis kehtiva suplusveemääruse kohaselt on lubatud kolibakterisisaldus 1000 pesa moodustavat ühikut 100 milliliitri vee kohta. Kolibakterid ehk soolekepikesed elutsevad peamiselt imetajate soolestikus ja nende hulk on kasutusel vee mustuse näitajana. Enterokokid elavad inimeste soolestikus ja võivad nõrga immuunsüsteemiga suplejatel tekitada seedetraktihaigusi.

Tähtsal kohal on keskkonnateavitus. Rannas peavad olema tahvlid ranna kasutamise juhiste, lähedale jäävate kaitsealade tutvustuse ja sinilipuliikumist tutvustava infoga.

Pärnu pole piirdunud rahvusvaheliste nõuete täitmisega. Rannaparki on paigaldatud kolm veepüstikut, millest tulevat vett võib nii juua kui sellega käsi ja jalgu pesta. Püstikud asuvad naisteranna sissepääsu lähedal parkla nurgas, Lehe tänava pikendusel rannahoone lähedal laste mänguväljaku ääres ja Side tänava pikendusel rannas parkla kõrval.

Sinilipp heisatakse Pärnu keskrannas 5. juunil, maailma keskkonnapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles