Pärnus võtab nüüd lasteaiakoha taotlusi vastu Arno

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu Väike-Posti tänava lasteaed.
Pärnu Väike-Posti tänava lasteaed. Foto: Urmas Luik

Pärnu lasteaiakoha taotlusi hakatakse 13. maist vastu võtma haridusteenuste haldamissüsteemis Arno, varem esitatud avaldused on sinna üle kantud.

Esmaspäeval kehtestas linnavalitsus uue lasteaedadesse vastuvõtmise ja väljaarvamise korra, mis on ühine kõigile laienenud omavalitsuse elanikele. Muude omavalitsuste elanike registris lapsi võetakse Pärnu lasteaedadesse üksnes siis, kui mõni koht on vaba, nende vastuvõtt kestab 25. augustist 30. aprillini.

Pärnu linna elanikele on lasteaia valik vaba. Lapse võib panna elu- või vanema töökoha lähedasse lasteaeda või näiteks sinna, kust on kõige mugavam last koju tuua. Võimalusel arvestatakse lapse elukoha lähedust lasteaiale ja samasse lasteaeda võetakse järjekorra alusel ühe pere lapsed, kelle elukoha aadress ühtib.

Arvestust peetakse taotluse esitamise kuupäeva järgi. Taotlust esitades võib olla alles lapsega kodus, samuti lasteaeda mineku aja suhtes ümber mõelda – selle tõttu ei langeta järjekorras tahapoole. Kui taotluse esitamise ajal ei ela laps rahvastikuregistri järgi Pärnu linnas, arvestatakse taotluse esitamise ajaks Pärnusse registreerimise aeg.

Kui soovitud lasteaias pole kohta, pakutakse asenduskohta teises lasteasutuses. Asenduskoha vastuvõtmisel säilib järjekord vanema soovitud lasteaedades. Samuti on võimalik lasteaia direktoriga kokku leppida osaaja koht, mis tähendab lasteaias käimist kindlatel nädalapäevadel.

Seni võeti lasteaia koha taotlusi vastu paberil. Varem esitatud avaldused on Arnosse üle kantud, uusi hakatakse 13. maist vastu võtma elektroonselt. Kes vajab taotluse esitamisel abi, võib tulla Suur-Sepa 16 linnavalitsuse infolauda, kus abistab infospetsialist.

Arno asub aadressil www.arno.parnu.ee ja sinna viivad lingid  linnavalitsuse koduleheltki. Süsteemi sisenemiseks tuleb end tuvastada ID-kaardi, Smart-ID või Mobiil-ID abil või panga kaudu.

Arno pakub kaht lasteaiaeelistust ja eri õppeaastaid. Kuna järjekord liigub edasi taotluse esitamise kuupäeva järgi, on soovitav taotlus esitada võimalikult vara. Lasteaeda võetakse vähemalt poolteiseaastasi lapsi ja taotlused järjestatakse koha kasutamisega alustamise õppeaasta põhiselt, arvestades taotluse esitamise aega ja lapse vanust 30. septembril.

„Kui taotlus esitatakse mitu õppeaastat varem, ei näe lapsevanem Arnost veel seda, kui palju on konkreetse lasteaia eri rühmades vabu kohti. Seda näeb alles õppeaasta jooksul,“ selgitas linnavalitsuse alushariduse peaspetsialist Marga Napp.

Vaba lasteaiakoha teate saadab Arno lapsevanemale e-postiga. Koht tuleb kinnitada või sellest loobuda seitsme päeva jooksul. Kohtade pakkumine on pidev protsess, sest lapsed võivad lasteaiast lahkuda eri ajal. Kollektiivi tuleku aja täpsustab juhataja, üldjuhul avatakse uued rühmad augustis.

Peale lasteaiakoha taotlemise tuleb selle muutmise, tühistamise ja lõpetamise taotluski esitada Arnos. Lasteaeda vastuvõtt lükkub edasi, kui vanem pole kohta Arnos kinnitanud ja direktoril pole õnnestunud vanemaga ühendust saada.

Raja tänava äärde ehitatavasse lasteaeda ei võeta veel lapsi vastu. Selle ehitamist rahastavad eri omavalitsused ja vastuvõtukord kehtestatakse 1. märtsiks 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles