Soomaa üleujutus on jõudnud sajandi esikümnesse

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvesi Surjus.
Suurvesi Surjus. Foto: Urmas Luik

Käimasolev Soomaa üleujutus on tänaseks tõusnud sajandi kümne võimsama hulka, keskpäeval mõõdeti Riisa vaatluspunktis Halliste jõe veetasemeks 281,5 sentimeetrit sealsest nullpunktist.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmetel (EMHI) on Riisa mõõtmispunktis vesi ööpäevaga tõusnud ligi 20 sentimeetrit.

Soomaal loodusturismi korraldav Aivar Ruukel on Soomaa blogi lehele üles pannud Algis Martsoo koostatud nimestiku Soomaa suurimatest ujutustest sellel sajandil.

Nende andmete järgi mõõdeti Riisal kõige kõrgem veetase eelmise aasta aprills - 494 sentimeetrit, detsembri kõrgeim veeseis on selle järgi olnud 2008. aastal - 328 sentimeetrit.

„Nagu näha, pole eeltalvised ujutused üliharuldased. Oma ulatuselt jäävad nad selgelt alla kevadistele uputustele, millele annavad lisajõu lumesulamisveed,“ kirjutab Ruukel.

Riisa veemõõdupunktis tehakse igapäevaseid regulaarseid mõõtmisi alates 1920. aastatest.

Suurvesi jätkab tõusu ka Pärnu ja Reiu jões.

Reiu jõe Laadi vaatluspunktis mõõdeti keskpäeval jõe veetasemeks 245,7 sentimeetrit ja ööpäevane tõus on olnud pisut rohkem kui pool meetrit. Sealne veetaseme senine detsembri rekord pärineb 2008. aastast – 192 sentimeetrit. Arvestada tuleks, et Laadil on veetaset mõõdetud alates 2006. aastast ning see kajastab vaid viimase viie aasta mõõtmistulemusi.

See-eest Pärnu jõe Oore mõõtmispunktis on veetaset mõõdetud alates 1922. aastast. Tänase seisuga on jõevee tase jõudnud detsembri rekordi lähedale, keskpäeval mõõdeti seal 291,8 sentimeetrit nulllpunktist. Senine kõrgeim detsembri veeseis on EMHI andmetel seal mõõdetud 1923. aastal – 297 sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles