Elektrilevi: suur osa pärnumaalastest saab elektri tagasi täna, mõnes kohas kestab rikete kõrvaldamine homseni

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Lääne päästekeskus sai eile lõuna paiku Pärnumaal ligemale tunni möllanud tormi järel
35 väljakutset, mis põhiliselt hõlmasid teedele ja elektrikaablitele kukkunud puid.
Lääne päästekeskus sai eile lõuna paiku Pärnumaal ligemale tunni möllanud tormi järel 35 väljakutset, mis põhiliselt hõlmasid teedele ja elektrikaablitele kukkunud puid. Foto: Erakogu

Üle poole eile tormi tõttu elektrita jäänud pärnumaalastest on voolu tagasi saanud, kuid keskpäeva paiku ootas elektriühenduse taastamist endiselt üle 1000 kliendi.

Elektrilevi kommunikatsioonijuhi Peeter Liigi jutu järgi vaadati täna hommikul prognoos üle ja ilmselt saab Pärnumaal paljudele klientidele tänase päeva jooksul voolu taastada. “Mõne rikke kõrvaldamine võib jääda homseks,” ütles ta.

Elektrilevi juhtimiskeskuse juhi Jüri Klaasseni sõnade kohaselt on ettevõtte brigaadid öö jooksul peamiselt ümbertoite võimaluste leidmise abil paljudele klientidele ühenduse taastanud. “Nüüd, valges saame kahjust kindlasti parema pildi,“ lausus ta.

Piirkonnad, kus kliendid on veel vooluta, leiab kõige paremini üles Elektrilevi katkestuste kaardilt.

Lääne päästekeskus sai eile lõuna paiku Pärnumaal ligemale tunnise tormihoo järel 35 väljakutset, mis põhiliselt hõlmasid teedele ja elektrikaablitele kukkunud puid.

“Ühel juhul räsis tuul kortermaja katust ja paaril korral kukkusid puud elektrikaablitele,” teatas Lääne päästekeskuse pressiesindaja.

Ilmateenistuse andmete kohaselt ulatus edelatuule tugevus Pärnus tormi ajal 25 meetrini sekundis, mis tõstis veetaset 137 sentimeetrit üle keskmise. Kriitilisest piirist jäi puudu 43 sentimeetrit.

Enim pahandust tekitas sügistorm eile Lõuna-Eestis, kus ligikaudu üheksaks tunniks jäi elektri ja veeta Võru linn, kus normaalse elukorralduse taastamiseks kogunes kriisikomisjon.

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Viktor Saaremetsa sõnutsi pääsesid Pärnu linn ja maakond eilsest tormist suuremate probleemideta ja siin puudus vajadus kriisikomisjoni kokku kutsuda.

Pärnumaalt läks torm üle umbes tunni jooksul. “Pärnumaal oli inimestel elekter ära, murdus mõni puu ja oli väike merevee tõus, kuid midagi erakorralist ei juhtunud,” teavitas Saaremets. “Võrreldes Lõuna-Eestiga pääses Pärnumaa kergelt.”

Siinkandis ei valmistanud päästjatele muret tormituristidki, kes veetõusu või murdunud puude tõttu kipuvad vahel ennast ohtu seadma ja päästjatele lisatööd tekitama.

Päästeamet on kriisiks valmistumise kohta teadmisi jaganud juba paar aastat. Saaremets tõdes, et eilne Eestit räsinud torm oligi õpikunäide. „Torm, laiaulatuslikud elektrikatkestused, peale selle puuduv vesi ja küte. Puudulik või olematu telefonside ja kadunud võimalus kütust tankida või poest süüa osta. Arvestades, et sügistormid alles koguvad hoogu, soovitan inimestel läbi mõelda iseenda ja oma lähedaste kriisiks valmisoleku,“ ütles Saaremets.

Looduskatastroofe ei anna ära hoida, kuid nendeks saab valmis olla.

„Oluline on teada, kuidas end ja oma lähedasi kriisi ajal kaitsta. Inimene peab teadma, kuidas sellises olukorras saab sooja ja valgust, ning omama küllaldast söögi- ja joogivee varu,“ märkis ennetusbüroo juht.

Samuti tuleb arvestada, et mobiililevi või elektri kadumisel ei saa abi kutsuda nii kiiresti kui tavaliselt.

Soovitusi, kuidas kriisiolukorras tegutseda, leiab päästeameti kriisilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles