Kaitseliit tõuseb Läänerannas relvile: algas suurõppus Orkaan

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Täna algab Kaitseliidu suurõppus Orkaan.
Täna algab Kaitseliidu suurõppus Orkaan. Foto: Lilli Tölp

Täna algas pühapäevani kestev Kaitseliidu Lääne maakaitseringkonna suurõppus Orkaan, mis toob Saare-, Hiiu-, Lääne- ja Pärnumaal Lääneranna vallas relvile ligemale 1000 kaitseliitlast.

Lahingud maastikul ja linnatänavatel, võitlus iga hoone, korruse ja ruutmeetri pärast. Teesulud, kontrollpunktid ning massiline evakuatsioon. See on see,  mida kaitseliitlased, naiskodukaitsjad ja politseinikud eeloleval nädalalõpul Orkaanil harjutavad.

Õppelahingutes ja sellega kaasnevas tegevuses osalevad veel Kalevi jalaväepataljoni allüksused, Läti vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon Zemessardze, politsei- ja piirivalveamet, Naiskodukaitse. Samuti harjutavad politseinikud ja naiskodukaitsjad ulatusliku evakuatsiooni korraldamist.

“Meile kõigile on oluline oma peret ja kodu kaitsta. Sellistel õppustel me harjutame peale enda kodu kaitsmise naabri oma kaitsmist,” selgitas Lääne maakaitseringkonna ülem kolonelleitnant Rasmus Lippur, miks sellised mastaapsed õppused on vajalikud.

“Õppuse stsenaarium näeb ette, et Pärnu-, Lääne- ning Saare- ja Hiiumaal võivad kohalikud elanikud sattuda ohtu ja nad tuleb elukohast evakueerida,” rääkis politsei- ja piirivalveameti Lääne prefekt Kaido Kõplas, lisades, et päriselt kellegi evakueerimist elukohast õppus kaasa ei too. Nendes neljas maakonnas hakkavad politseinikud homme teatud piirkondades ukselt uksele käima. “Korrakaitsjad vestlevad inimestega kriisideks valmisoleku ja ulatusliku evakuatsiooni teemal ning jagavad infomaterjali.”

Õppusel kasutatakse imitatsioonivahendeid, nagu näiteks paukpadrunid, suitsugranaadid ja lõhkepaketid. Mis tähendab, et müratase võib lahingute alal olla tavapärasest kõrgem. Ent Kaitseliidu teatel elanikele, kelle mõistev ja toetav suhtumine on õppuse kordaminekuks oluline, see ohtu ei kujuta. Samuti ei toimu öisel ajal aktiivset lahingutegevust.

“Pauku ei ole vaja karta, need on omad. Paukmoona, lõhkepakette ja teisi imitatsioonivahendeid kasutades jälgitakse ohutuseeskirju, et tagada nii õppusel osalejate kui ka kõrvaliste isikute turvalisus,” kinnitas Lippur.

Pühapäeval kell 13 toimub Lihula linnusemäel Orkaani lõpurivistus, mida kõik huvilised on vaatama oodatud. Pakutakse sõdurisuppi ja tutvustatakse õppusel kasutatud Kaitseliidu ja partnerite varustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles