Emakakaelavähki haigestumine suureneb nooremate naiste hulgas (2)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
“See on üsna kurb statistika, seda enam, et günekoloogilistest vähkidest on rinnavähk suremuse esimene põhjus ja emakakaelavähk selle järel teine,” nentis Pärnu haigla naiste- ja lastekliiniku juhataja Kadri-Liina Vahula.
“See on üsna kurb statistika, seda enam, et günekoloogilistest vähkidest on rinnavähk suremuse esimene põhjus ja emakakaelavähk selle järel teine,” nentis Pärnu haigla naiste- ja lastekliiniku juhataja Kadri-Liina Vahula. Foto: Urmas Luik

Tuntud näitleja Liina Tenno­saare nägu vaatab vastu Pärnu Laia tänava äärselt reklaam­plakatilt, staar ei kutsu vaatama uut filmi ega näidendit, vaid soovitab naistel saada olulistele küsimustele vastused, osaledes emakakaelavähi sõeluuringus.

Haigekassa kutsub tänavu ­tasuta sõeluuringusse ravikindlustatud naisi, kes on sündinud 1965. aastal ja sealt edasi viieaastase sammuga kuni 1990. aastal ilmale tulnuteni. Kuidas sellele kutsele reageeritakse, on iseküsimus. Arvandmetele tuginedes käib emakakaelavähi sõeluuringus pool neist, kes peaksid.

Pärnu maakonnas on olukord veel nutusem, vaid napp kolmandik ehk 31 protsenti kutse saanutest võtab kätte ja laseb oma tervise huvides ja lähedastele mõeldes testi teha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles