Eesliinitöötajaid julgustatakse stressiga võitlemiseks abi küsima

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Palju politseiametnikke peab eriolukorra ajal viibima eesliinil, olgu selleks kontroll riigipiiril või patrullimine tänavatel.
Palju politseiametnikke peab eriolukorra ajal viibima eesliinil, olgu selleks kontroll riigipiiril või patrullimine tänavatel. Foto: Mailiis Ollino

Nädala jagu uue koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kestnud eriolukord on nii politseitöötajatele kui meedikutele kahtlemata stressirohke ja seetõttu püüavad ametid eesliinitöötajaid tekkinud olukorras võimalikult palju säästa ja julgustavad vajaduse korral abi paluma.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Janne Pikma sõnade kohaselt on inimesed politsei kõige tähtsam vara ja stressirohkes töös pakutakse neile paindlikke lahendusi töökorralduses ja tuge rasketes situatsioonides.

“Praeguses eriolukorras jälgime, et kõik eesliinitöötajad saaksid küllalt puhata ja töö kõrvalt elada isiklikku elu. Kriisisituatsioonis tahab iga politseiametnik anda endast kõik, kuid selle juures tuleb arvestada tema enda heaoluga,” seletas Pikma. “Tervise hoidmiseks soovitame kõigil kolleegidel, kellel on see võimalus, teha kaugtööd. Palju politseiametnikke peab viibima eesliinil, nemad on ennetava meetmena varustatud isikukaitsevahenditega ja juhendatud neid õigesti kasutama.”

Pikma jutu järgi julgustatakse kõiki, kes tunnevad, et hirm või ebakindlus halvab mõtteid, sellest rääkima juhile, kaplanile, psühholoogile või paarimehele.

“Kolleegid ja vahetud juhid näevad inimest kõige rohkem ja oskavad ära tunda muutusi tema meeleolus. Kõige olulisem on varajane märkamine ning kiire ja asjatundlik reageerimine,” märkis Pikma.

Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Margit Suhhostavetski tõdes, et eriolukorra tõttu tehtud ümberkorraldused raviasutuse toimimises on töö pingelisemaks muutnud, ent sellega tullakse toime.

“Riiklik eriolukord eeldab haiglatelt erilist valmisolekut ja kiiret töö ümberkorraldamist, millega Pärnu haigla on tegelnud viimaste nädalate jooksul,” ütles Suhhostavets. “Loomulikult tõstavad igapäevases pingelises olukorras töökorralduslike muutuste rakendamine ja avalikkuse surve personali stressitaset, kuid tänu oma professionaalsusele suudavad meie inimesed kenasti toime tulla.”

Üks viimaseid suuremaid töö ümberkorraldusi oli haiglas ambulatoorse ja statsionaarse ravitöö katkestamine.

“See on veel värske otsus ja praegu tegeleb personal aktiivselt patsientidele, keda see otsus puudutab, info edastamisega, samuti veebikonsultatsioonidega. Samal ajal korraldame tööd osakondades ringi vastavalt olukorrale ja terviseameti juhistele,” ütles Suhhostavets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles