Varajane ja lühiajaline suurvesi võib kaasa tuua haugi arvukuse vähenemise

Lauri Mutso
Copy
Kevadine suurvesi Teorehe-Sauemere järvedes ning selliseid olusid on haugile kudemiseks vaja, kuid kui suurvesi liiga vara taandub, jäävad kalamari või -maimud sõna otses mõttes kuivale.
Kevadine suurvesi Teorehe-Sauemere järvedes ning selliseid olusid on haugile kudemiseks vaja, kuid kui suurvesi liiga vara taandub, jäävad kalamari või -maimud sõna otses mõttes kuivale. Foto: Mehis Rohtla

Selle talve lumenappus mängis metsaelanikele igasuguseid vingerpusse, kuid puutumata ei jäänud mereelanikudki eesotsas hüljestega, kes tavapäraselt poegivad jää peal. Aga lumepuudus tingis ka selle, et suurvesi jäi sel aastal üürikeseks, mis luhas kudevatele kaladele tähendab, et nende iga-aastane kudemine võib nurjuda.

“Luhas kudevatele kalaliikidele, sealhulgas haugile, on lühikeseks jäänud suurvesi kindlasti halb ja võib arvata, et mõnes kohas võis kudemine pea täielikult ebaõnnestuda,” ütles Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi ihtüoloogia ehk kalateaduse ja kalanduse nooremteadur Roland Svirgsden. Tema sõnutsi oli suurvesi ära juba märtsis ja nüüd aprillis, kui haugile oleks suurvesi kõige vajalikum, on see enamasti juba taandunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles