Tähtpäevad annavad põhjuse heisata lipp kaks päeva järjest

Pärnu Postimees
Copy
Homme ja ülehomme heisatakse Euroopa päeva ja emadepäeva puhul Eestis lipud.
Homme ja ülehomme heisatakse Euroopa päeva ja emadepäeva puhul Eestis lipud. Foto: Toomas Huik

Homme ja ülehomme heisatakse Euroopa päeva ja emadepäeva puhul Eestis lipud. Riigilipu heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ja avalik-õiguslikud juriidilised isikud, sinimustvalge võivad heisata kõik teisedki.

Laupäeval on Euroopa päev, mis on pühendatud rahule ja Euroopa ühtsusele. 9. mail 1950 tegi Prantsusmaa välisminister Robert Schumann ettepaneku ühendada Prantsusmaa, Saksamaa ja ülejäänud Euroopa riikide söe- ja terasetootmine. Sellega sai alguse Euroopa liitumine. Euroopa päeva puhul heiskavad Eesti lipuga koos Euroopa Liidu lipu riigikogu, president, valitsus, riigikohus, riigikontroll, õiguskantsler, ministeeriumid, Eesti Pank, kaitseväe peastaap ja omavalitsusorganid.

Pühapäeval on emadepäev, millega austatakse ja tunnustatakse emasid. See traditsioon pärineb Ameerika Ühendriikidest ja Eestisse jõudis emadepäeva tähistamise komme 1922 Helmi Mäelo algatusel.

Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul. Kui lippu ei langetata, tuleb see pimedal ajal valgustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles