Kabli linnujaama tabas tihaste rekordränne

Pärnu Postimees
Copy
Linnud suunatakse mõrdpüünisest kogumiskasti toika otsa kinnitatud kolistaja abil, misjärel linnud välja võetakse, rõngastatakse, mõõdetakse, registrisse kantakse ja uuesti vabastatakse.
Linnud suunatakse mõrdpüünisest kogumiskasti toika otsa kinnitatud kolistaja abil, misjärel linnud välja võetakse, rõngastatakse, mõõdetakse, registrisse kantakse ja uuesti vabastatakse. Foto: Keskkonnaagentuur

Septembris käis Kabli linnujaamast mõne päeva jooksul üle niisugune tihaste rändelaine, kui rõngastajate käed olid sedavõrd tööd täis, et teist sellist perioodi neile ajaloost ei meenugi. Keskkonnaagentuuri teatel sai ühe päevaga rõnga jala ümber 2208 lindu.

Esimene sügistorm jõudis kohale 10. ja järgmine juba 17. septembril. 23. septembril pöördus tuul lõunasse. Seejärel jäi soodne rändeilm püsima septembri lõpuni. Järsk ilmamuutus tõi keskkonnaagentuuri teatel kaasa tihaste laviini.

Nii kogesid neli linnurõngastajat 23. septembril Kablis päeva, millesarnast pole linnujaamas ammu ette tulnud. Rõngastuspuldis olid Jaak Tammekänd ja Raul Vilk ning mõrdpüünisega Aivo Klein ja Meelis Leivits. Ennelõunaks oli rõngastamist ootavaid linde juba nii palju, et tuli kolmekesi rõngastama asuda ja viimane neist pidi üksinda püünisega toimetama.

Keskkonnaagentuuri pressiesindaja Valdo Jahilo selgituse kohaselt saabusid tihased püünisesse katkematu voona. Rände tipp, mis koosnes puhtalt musttihasest, jõudis kätte keskpäeval ja kestis kella 15ni. Rõnga sai tol päeval jala ümber 2208 lindu. Ühtlasi tuvastati viis välismaist taasleidu (kaks tihast Hollandist, üks Saksamaalt, Lätist ja Leedust) ja tabati kaks lääne-pöialpoissi.

23. septembril löödi järjekordselt sinitihase päevarekord, mis nüüd on 724 lindu (eelmine tippmark pärineb mullu 26. septembrist, mil rõngastati 566 sinitihast).

Üle 2000 rõngastusega päevi pole linnujaama ajaloos just palju: üle poole sajandi vältel vaid 15. Enamasti jäävad need 1970ndatesse ja 1980. aastate algusesse. Viimane seesugune  rändepäev oli 28. septembril 2005, mil rõnga sai ümber jala 2158 lindu.

Kuna soodsad ilmad jätkusid, kestis tihaste rännegi. “Hullule kolmapäevale (23. september) järgnesid kolm päeva, mil rõngastati üle 1000 linnu päevas,” sõnas Jahilo.

Samuti avastati veel kaks välismaist taasleidu (mõlemad Venemaalt) ja püstitati lääne-pöialpoisi päevarekord: kolm lindu.

„Septembri lõpu seisuga võib öelda, et esimene rändtihaste laine lahkus meilt sel aastal väga lühikese, kuuepäevase perioodi jooksul. Oma osa on selles kindlasti tuulisel ja tormisel septembri algusel, kuid panuse andis ka üllatuslik musttihase invasioon, millist Kablis pole nähtud juba mõnda aega,” nentis keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist Meelis Leivits.

Septembri jooksul said linnujaamas rõnga ümber jala 7613 lindu. Võrreldes eelmiste aastatega on tänavune hooaeg kujunenud veidi teistsuguseks. Pea olematu arvukusega on sabatihane (19 rõngastust), kelle hulk küllalt sageli esinevatel invasiooniaastatel ulatub tuhandetesse. Sabatihaseid asendasid tänavu musttihased (2221 rõngastust) ja jätkuvalt arvukas oli sinitihane (2175).

Keskkonnaagentuuri teatel on tähelepanu äratanud asjaolu, et tavatult suur osa rõngastatud sini- ja rasvatihastest on olnud vanalinnud. See annab märku tänavusest väiksest sigimisedukusest ja on tõenäoline, et oktoobris jääb tihaste rändelaine tulemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles