Pärnumaa puuetega inimesed saavad tasuta hambaravi

Pärnu Postimees
Copy
Haigekassa hüvitab osa puudega inimeste hambaravi.
Haigekassa hüvitab osa puudega inimeste hambaravi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Mullu laiendas haigekassa tasuta hambaravi füüsiliste ja vaimsete puuetega inimestele, kuid teatud tingimustel. Ravi eest tasub haigekassa kogu ulatuses ehk hambaid saab tasuta parandada kogu elu.

Tasuta hambaravi saamiseks on haigekassa seadnud kriteeriumid, millele inimese terviseseisund vastama peab. Eriarsti või perearsti otsusega saavad tasuta hambaravi need puuetega inimesed, kes ise ei suuda suuhügieeni eest hoolt kanda, seda isegi mitte kõrvalise abiga.

Nende hulka kuuluvad inimesed, kellel on sügav vaimupuue, intellektipuue, dementsus, autismispektri häire või muud psüühilised kõrvalekalded. Samuti halvatud, ilma käteta või haigustega, millega kaasnevad käte liigutushäired, näiteks Parkinsoni tõbi, raskekujuline tantstõbi. Vajadusel määrab raviarst inimesele õiguse tasuta hambaraviks, sealhulgas narkoosialuseks raviks, ja teeb tervise infosüsteemi märke. Sealt jõuab info riigiportaali.

Kui patsiendil on riigiportaalis nähtav eluaegse hambaravi vajadus, võib vastuvõtuaja broneerimiseks pöörduda tohtri poole.

Tasuta vastuvõtuaja saab panna hambaarstile, kellel on haigekassaga leping ja kes pakub ravi puuetega inimestele.

Pärnu maakonnas osutab puuetega inimestele tasuta hambaravi tosin kliinikut, mille kohta leiab infot haigekassa kodulehelt.

Puuetega inimesele aega broneerides peab helistaja olema valmis jagama teavet selle isiku seisundi kohta. Näiteks tuleb hambaarstile teada anda, kas patsient on võimeline hambaarstitooli istuma, ise suud avama ja kas ta saab aru arsti jutust. Tohtrit tasub teavitada ka sellest, mis puudega inimest ärritab ja rahustab.

Iga abivajajat ei saa hambaravikabinetis aidata, lamavat inimest tuleb ravida hoopis haiglas.

Puuetega inimese abistajal tasuks hambaarsti vastuvõtule kaasa tulla, et ta saaks arstiga suhelda, patsienti toetada ja aidata.

Juhul kui puuetega inimese kliinikusse toimetamiseks on vaja kasutada invatransporti, tuleks ühendust võtta kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötajaga, kes aitab seda organiseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles