Tori vallavolikogu otsustas: Tammistesse tuleb algkool

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Tammiste lasteaia kõrval moodulmajas alustavad kooliuusikud tuleval sügisel haridusteed.
Tammiste lasteaia kõrval moodulmajas alustavad kooliuusikud tuleval sügisel haridusteed. Foto: Mailiis Ollino

Tori vallavolikogu otsustas täna asutada valla hallatava Tammiste algkooli. Õppehoone valmib plaani järgi 2023. aasta septembris, kuid esimene klass alustab kooliteed Tammiste lasteaia juurde paigaldatavas moodulis juba tuleva aasta 1. septembril.

Pärnu linna sissesõidul paikneva Tammiste elanike arv on viimaste aastate jooksul märkimisväärselt suurenenud. Eelmise aasta alguse seisuga elas Tammistes üle 2000 inimese. Viimase viie aasta jooksul on elanikkond selles kandis 238 võrra kasvanud.

Tori valla hariduse- ja kultuurivaldkonna abivallavanem Jana Malõh meenutas, et kuna pea kõik Tammiste küla lapsed käivad koolis Pärnu linnas, mitte Tori valla üldhariduskoolides, tehti mullu sügisel valla haridusvõrgu korrastamise ja arendamise analüüs, mille üks eesmärke oli välja selgitada Tammiste algkooli ehitamise otstarbekus ja sobiv koolimudel.

Abivallavanem lausus, et algkooli loomise vajadust kinnitasid nii analüüs kui kohalik kogukond. Analüüs tõi esile, et kõige mõistlikum on rajada algkool 96 õpilasele ühendasutusena lasteaiaga, sest alates viiendast klassist toimub sisuline muutus õppekorralduses, kus klassiõpetaja asemel hakkavad teadmisi jagama aineõpetajad. 

Malõhi sõnutsi on mõistlik koolimaja rajada Tammiste lasteaia juurdeehitusena, et moodustuks tervik: lasteaiahoones on nii saal kui ka köök.

Uude koolihoonesse plaanitakse algkooliosa, mis sisaldab klasse, tugispetsialistide ruume, õpetajate tuba ja söögisaali. Ühtlasi on plaan rajada raamatukogu ja huvitegevuse ruumid, samuti saalikompleks, mida kool saab aulana kasutada. Peale selle spordisaal duširuumidega.

Suurt osa nendest ruumidest võivad vabal ajal hakata kasutama kõik kogukonna liikmed, sest ruume kujundades on võetud arvesse, et hoone toimiks koolivälisel ajal piirkondliku kogukonnakeskusena.

Hoone valmib plaani järgi 1. septembril 2023. Järgmisel aastal alustaks moodulmajas esimene ning ülejärgmisel aastal esimene ja teine klass. Mooduleid renditakse kuni uue ehitise valmimiseni koos sisustusega.

Kool hakkab tööle niisiis järk-järgult ehk iga aastaga lisandub klassikomplekt õpilasi.

Algkooli-kogukonnakeskuse loomiseks on volikogu juba varem teinud otsuse osta maa-ala Tammiste lasteaia kõrval. Järgmised sammud on keskkonna- ja sotsiaalmõjude hindamine, detailplaneeringu algatamine ja arhitektuurikonkurss. Seejärel koostatakse ja algatatakse detailplaneering, toimuvad põhiprojekti projekteerimine ja ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles