Kohalik haigla loob patsientide nõukoja

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu haigla juhatuse esimehe Urmas Sule ja ravijuhi Veiko Vahula hinnangul on aeg küps, et luua raviasutuse juurde patsientide nõukoda.
Pärnu haigla juhatuse esimehe Urmas Sule ja ravijuhi Veiko Vahula hinnangul on aeg küps, et luua raviasutuse juurde patsientide nõukoda. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Sel sügisel moodustab Pärnu haigla patsientide nõukoda, mille eesmärk on võtta arvesse ravialuste ja nende lähedaste kogemust, arvamusi ja ettepanekuid, et muuta tervishoiuteenus  inimesekesksemaks kui seni.

Pärnu haigla juhatuse esimehe Urmas Sule sõnutsi on haigla teenuse kvaliteedi kallal töötanud aastaid. “Parima klienditeeninduse ja ravi tagamiseks oleme plaaninud patsientide nõukoda luua juba varem, kuid toona polnud aeg selleks veel küps,” selgitas Sule.

Maailmapraktikas on patsientide esindajad tervishoiuteenuste parendamisse ja tervishoiusüsteemi arendamisse viimasel paarikümnel aastal panustanud märkimisväärselt.

“Eri riikides on patsientide esindajatel eri roll, näiteks esindada ravialuseid haiglate või omavalitsuste nõukogudes või komisjonides, töötada koostöös tervishoiutöötajatega välja patsiendijuhendeid ja infomaterjali, esitada patsiendi vaatenurk uutele tervishoiuteenustele või raviteekonna disainile,” loetles haiglajuht, kelle teada on mitmes riigis kohustuslik kaasata patsiente ravijuhendite koostamisse.

Eri riikides on patsientide esindajatel eri roll, näiteks esindada ravialuseid haiglate või omavalitsuste nõukogudes või komisjonides, töötada koostöös tervishoiutöötajatega välja patsiendijuhendeid ja infomaterjali, esitada patsiendi vaatenurk uutele tervishoiuteenustele või raviteekonna disainile.

Urmas Sule

Eestis on patsientide esindus kolmes haiglas. Pioneer oli Kuressaare haigla, järgmisena loodi patsientide nõukoda Tartu ülikooli kliinikumis ja Põhja-Eesti regionaalhaiglas.

Pärnu haigla on tutvunud kolleegide kogemusega patsientide kaasamisel. Arutelu käigus kaardisti, millised on siinse haigla ootused nõukojale. “Koostatud on nõukoja töökorra projekt, mille loodav nõukoda saab lõplikult kujundada,” lisas Sule.

Patsientide nõukoja tööülesanded:

  • osalemine patsientide tagasiside kogumise ja haldamise meetodite arendamises;
  • kaasaaitamine patsientide infomaterjali loomisele;
  • ettepanekute tegemine teenuste disaini ja raviteekonna protsessis;
  • haigla kodulehe kui peamise infokanali arendamises osalemine;
  • osalemine patsientidele mõeldud ürituste plaanimises.
Andmed: Pärnu haigla

Nõukoja liikmeks valimise eeldus on eelkõige enda või lähedase kogemus haigla teenustega ja soov panustada vabatahtliku tööga tervishoiuteenuste arendamisse. Haigla kollektiivi põhiväärtuste – asjatundlikkuse, koostöö, vastutuse ja hoolivuse tunnistamist oodatakse tulevastelt nõukoja liikmeteltki.

Patsientide nõukoda on mõeldud seitsmeliikmelisena. Selle tööd juhib ja koosolekuid korraldab esimees. Esimene koosolek kavatsetakse kokku kutsuda aasta lõpus. 

Nõukoja tööd hakkavad toetama kaks haiglatöötajat, kes vahendavad infot nõukoja liikmetele, aitavad koosolekuid ette valmistada ja edastavad nõukoja ettepanekud haigla vastavatele struktuuriüksustele.

Kandideerimise tingimused leiab Pärnu haigla kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles