Hoiatus Kelmid saadavad pangaklientidele ähvarduskirju (1)

Pärnu Postimees
Copy
Küberkelmuse ohvriks langenu ei pruugi oma raha eales tagasi saada.
Küberkelmuse ohvriks langenu ei pruugi oma raha eales tagasi saada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Luminori kliendid on saanud ähvardavaid kirju petturitelt, kes soovivad hirmutamise teel inimestelt raha välja petta. Pank paneb inimestele südamele, et see on ammu tuntud petuskeem ja kindlasti ei tohiks väljapressimist tõe pähe võtta ega võõrastele ülekannet teha.

Venekeelsetes petukirjades öeldakse, et konkreetse inimese arvuti ja nutiseadmed on nakatunud pahavaraga ja seeläbi on tekkinud ligipääs tema kõikidele andmetele, sealhulgas fotodele, internetibrauseri ajaloole ja veebikaamera salvestustele. Petturid ähvardavad andmed avalikustada, kui neile ei maksta nõutud raha.

“Paneme kõikidele südamele, et selliseid makseid ei tehtaks, kuna tegemist on laialdaselt väljasaadetud petukirjadega ja tegelikkuses pole petturitel kirjas mainitud andmeid,” rõhutas Luminori finantskuritegevuse tõkestamise Eesti üksuse juht Kaarel Paabut.

Petukirja näidis.
Petukirja näidis. Foto: Luminor Bank

Panga esindaja lisas, et kuigi kirjad on saadetud näiliselt panga nimel, on tal hea meel, et inimesed otsivad kahtluse korral usaldusväärsest allikast infot ja on panga poole pöördunud. “Loomulikult hoiame ka ise olukorral silma peal ja kui tuvastame kahtlase rahaülekande, uurime kliendilt selle põhjust. Vahel võibki olla, et inimesed kardavad ja võtavad kirja tõena,” täpsustas Paabut ja lisas, et parimal juhul saab pank sekkuda, kuid halvimal juhul jääb klient rahast ilma.

Petturid kasutavad tihtipeale samu skeeme: praegu levivad kirjad on tuttavad juba paari aasta tagusest ajast. Luminor julgustab inimesi kahtlusel korral kindlasti nõu küsima ja ka politsei poole pöörduma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles