Graafikud ⟩ Nakatumiskõver võttis taas suuna üles (2)

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu haigla koroonapatsientide arv on nädala jooksul jõudsalt kahanenud, ent muret tekitab see, et nakatumisnäit on hakanud taas kerkima.
Pärnu haigla koroonapatsientide arv on nädala jooksul jõudsalt kahanenud, ent muret tekitab see, et nakatumisnäit on hakanud taas kerkima. Foto: Mailiis Ollino

Läinud ööpäeval Pärnumaal koroonaviiruse testi teinud 451 inimesest oli esmaseid positiivseid 75 ehk 16,6 protsenti.

Pärnusse lisandus 46 nakatunut, linna osavaldadesse kaheksa. Tori valla elanikest tuvastati nakkus üheksal, Läänerannas neljal, Saardes kolmel, Häädemeeste ja Põhja-Pärnumaa vallas kahel inimesel. Nakatunute nimekirja laekus ka üks kihnlane. 

Selle nädala jooksul on positiivse testivastuse saanud 198 pärnumaalast.

Terviseameti Lääne regionaalosakonna vaneminspektor Lea Kiis ütles, et Pärnu maakonda ei lisandunud eilse seisuga suuremaid koldeid. “Kõigist juhtudest on kolmandik saanud nakkuse pereliikmelt, kes on juba enne nakatunud ja saanud positiivse testitulemuse,” ütles ta.

Kiisi jutu järgi ei osanud 11 uut nakatunut öelda, kust nad viiruse said. Eile ei lisandunud ka teistest riikidest sissetoodud juhte.

“Haigestumus on kõrge kogu Eestis, seetõttu on kehtivatest piirangutest kinnipidamine ja vaktsineerimine väga oluline, et piirata COVID-19 levikut,” lisas Kiis.

Pärnu haiglas oli täna hommikul 25 koroonapatsienti, kellest kolm vajas intensiivravi. Neist kaks olid juhitaval hingamisel. Ööpäeva jooksul hospitaliseeriti üks patsient, viis saadeti koju ja üks viidi üle üldosakonda.

Pärnu haigla kommunikatsioonijuht Margit Suhhostavets tõdes, et viimastel päevadel on koroonaviiruse tõttu haiglaravi vajavate patsientide arv jõudsalt vähenenud. Oli ju veel nädala alguses haiglas 45 koroonapatsienti. “Loodame, et olukord stabiliseerub ja numbrid ei hakka uuesti kasvama,” lausus ta.

Kahe nädalaga on koroonaviirus tuvastatud 493 pärnumaalasel. Viimase 14 päeva nakatumus 100 000 elaniku kohta on Pärnumaal 572, mis on 39 võrra suurem kui nädal tagasi.

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno tõdes tänasel koroonaolukorrast ülevaadet andval pressikonverentsil, et nakkuse levik on praegu väga suur. “Kui nakkuskordaja pole maiks 0,85, siis suvi jääb vahele,” märkis ta.

Lanno sõnutsi on terviseamet seisukohal, et reisimist tuleks vältida nii palju kui võimalik. “Vältida tuleks ka Eesti-sisest reisimist,” lausus terviseameti peadirektor.

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused kinnitavad koroonaviiruse leviku jätkuvat kasvu. Lähinädalail võib nakatunute arvu tõusu oodata nii Lõuna- kui ka Lääne-Eestis.

Reoveeuuringu juhi TÜ antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnutsi näitavad tulemused, et viiruse levik on ühtlaselt lai üle Eesti. “Kui varasematel nädalatel on nakatunute suurem hulk jäänud ennekõike Põhja-Eestisse, siis selle nädala tulemustest on näha, et viirus on levinud lõuna poole, mistõttu tuleb ka seal olukorra halvenemiseks valmis olla,” selgitas ta. “Olukord on kõikjal ühtviisi tõsine. Eesti keskmine näit pole enne nii kõrgel olnud.”

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades. Uuring on terviseametile abistav tööriist, kuna annab varajast teavet viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Uuring aitab avastada ka varjatud koldeid ja jälgida muutusi puhangudünaamikas.

Proovide kogumisel teeb ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 8510 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 1751 ehk 20,6 protsenti kõikidest testidest.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus nakkus tuvastati 1122 inimesel, kellest 858 tallinlased.

Ida-Virumaale tuli juurde 122, Lääne-Virumaale 80, Tartumaale 75, Raplamaale 58, Viljandimaale 50, Saaremaale 47 ja Võrumaale 30 viiruspositiivset. Järvamaale lisandus 22, Jõgevamaale 15, Läänemaale 11, Valgamaale kümme, Hiiumaale kuus ja Põlvamaale üks nakkusjuht. 27-l positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 1553,1 ja esmaseid positiivseid tulemusi tehtud testide koguarvust 20 protsenti.

Haiglaravi vajab 691 koroonapatsienti.

Eestis on COVID-19 vastu esmase vaktsiinisüsti saanud 157 489, kaks doosi aga 54 772 inimest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles