Viiruse kogus suvepealinna reovees viitab jätkuvalt kõrgele nakatumusele

Pärnu Postimees
Copy
Heitvesi Pärnu linnas.
Heitvesi Pärnu linnas. Foto: Urmas Luik

Koroonaviiruse kogus reovees on paljudes Eesti piirkondades langenud mõõdukale tasemele. Väga suure viiruse sisaldusega proovide hulk on nädalaga kahanenud kolmandiku võrra.

Reoveeuuringu kaardilt ilmneb, et Pärnu linnas ja Kilingi-Nõmmes viitab viiruse hulk reovees jätkuvalt koroonaviiruse laiemale levikule. Lihulast võetud proovid aga näitavad, et seal on viiruskandjate arv nädalaga tõusnud. Samal ajal kui on Vändras on reovesi läinud viirusest puhtamaks.

Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnutsi on Ida-Virumaa linnades viirusenäidud reovees siiski veel kõrged. Samuti on viiruse hulk suur Tallinnas ja Viimsis-Muugal, Haapsalus, Pärnus, Tartus ja Võrumaal.

Tensoni hinnangul on praegune näitaja võrreldav veebruari alguse seisuga. “Arvestades praegust üsna kõrget nakatumise taset, läheb suurema muutuse saabumiseni veel aega,” selgitas teadlane.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigist maakonnakeskustest, üle 10 000 elanikuga linnadest ja vajaduse  järgi väiksematest asulatestki.
Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigist maakonnakeskustest, üle 10 000 elanikuga linnadest ja vajaduse  järgi väiksematest asulatestki. Foto: Tartu Ülikool

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigist maakonnakeskustest, üle 10 000 elanikuga linnadest ja vajaduse järgi väiksematest asulatestki. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustaseme kohta.

Väiksematest asulatest võetakse punktproove, mis näitavad olukorda proovivõtu ajal. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu neid tuleks vaadelda mitme nädala võrdluses, et hetkeolukorrast ülevaade saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles