Narkojõugu tabamine raputab Pärnu narkoturgu

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Läbiotsimise käigus saadi kätte ligemale 19 kilogrammi amfetamiini.
Läbiotsimise käigus saadi kätte ligemale 19 kilogrammi amfetamiini. Foto: Elmo Riig
  • Politsei jälgis narkovõrgustikku üle poole aasta
  • Kuritegelik võrgustik vahendas narkootikume Ida-Virumaalt Pärnumaale
  • Ära võetud narkootikumidest saanuks joobe 146 000 inimest
  • Tabatud narkootikumide tänavamüügi hind küünib ligi 400 000 euroni

Lääne ja Ida prefektuuri politseinikud pidasid kinni narkootilisi aineid vahendanud kurjategijad ja kätte saadi ligemale 19 kilogrammi amfetamiini. Nii suure koguse amfetamiini kättesaamine avaldab prokuratuuri hinnangul tuntavat mõju Pärnu narkoturule.

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juht Tarmo Värat rääkis, et üle poole aasta kestnud töö kurjategijate tabamiseks tipnes 24. märtsil, kui politseinikud pidasid Tallinnas Narva maantee ja Kose tee ristmikul kinni hõbedase Toyota.

„Auto läbiotsimisel leidsime tagaistmelt prügikotist neli vaakumkilepakendit valge pulbrilise ainega. Kiirtest näitas, et tegemist on amfetamiiniga ja seda oli seal kokku üle nelja kilo,“ avaldas Värat. '

Värati sõnutsi pidasid politseinikud autos olnud 45-, 49- ja 30aastase mehe suures koguses narkootikumide omamises ning vahendamises kahtlustatavana kinni. Samal õhtul võtsid politseinikud Tallinnas kinni neljanda inimese, 49aastase mehe, kes koos varem kinni peetud meestega narkootilisi aineid käitles ja kelle elukohast Pärnus leidsid politseinikud paarkümmend grammi kokaiini.

Politseil oli eelinfo, et kuritegelik võrgustik vahendas amfetamiini põhiliselt Ida-Virumaalt Pärnusse. „Ka Tallinnas kinni peetud meeste puhul oli meile teada, et narkootikumid pidid jõudma Pärnu. Politseile oli aga tähtis vahendajad kinni pidada juba Tallinnas, et nad ei jõuaks vahepeal ainest vabaneda,” selgitas Värat.

Samal ajal pidasid politseinikud Ida-Virumaal kinni sellesama võrgustiku kaks ülejäänud liiget: Kohtla-Järvel 41aastase mehe ja Narvas 38aastase mehe. Viimasena mainitut on varem narkootiliste ainete ebaseadusliku käitlemise eest karistatud.

Ida prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Dmitri Kabanovi selgituse järgi oli selle võrgustiku tabamisel võtmeküsimus politsei operatiivne tegutsemine. „Kinnipidamised korraldasime korraga eri paigus, et nurjata jõukude omavaheline infovahetus. Sellega lõhkusime suures koguses narkootilisi aineid vahendanud kurjategijate võrgustiku,” märkis Kabanov.

Poole aastaga võtsid Lääne prefektuuri politseinikud kinni seitse inimest, kes kuulusid narkoaineid vahendanud võrgustikku, ja konfiskeerisid 7,7 kilogrammi amfetamiini. Ida prefektuuris kinni peetud kahelt isikult võeti ära 11 kilo amfetamiini. Sellest, ligemale 19kilogrammisest kogusest piisanuks, et tekitada narkojoove umbes 146 000 inimesele. Kurjategijad oleksid teeninud selle tänavamüügist umbes 380 000 eurot.

Vahi alla on võetud viis kahtlustatavat, neist kolm Pärnu ja kaks Viru maakohtus. „Nii suurte narkokoguste puhul on põhjust eeldada, et tegevus on organiseeritud, seetõttu peab prokuratuur vajalikuks kahtlusalused vahistada,” selgitas Lääne ringkonna abiprokurör Teeli Mägi. 

Nii suure koguse narkootikumide kättesaamine on Mägi kinnitusel märkimisväärne töövõit, millel Pärnu narkoturule tuntav mõju. On ju tänavatelt eemal hoitud tuhandeid narkodoose ja iga annus tähendaks kahju tarvitaja tervisele. Samal ajal tõdes ta, et tööd narkovastases võitluses jagub.

Suure koguse narkootikumide ebaseadusliku käitlemise eest rühmas saab süüdimõistmisel määrata kuni 15aastase vangistuse. Kui leiab tõendust, et narkootikume on müüdud suure varalise kasu eesmärgil, on maksimumkaristus eluaegne vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles