Iseseisvuse väljakul puhkeb päevaks õide hiiglaslik lillevaip

Pärnu Postimees
Copy
Emadepäeva ja Euroopa päeva puhul kaunistab Pärnu Iseseisvuse väljakut üle 1000 õiega lillevaip.
Emadepäeva ja Euroopa päeva puhul kaunistab Pärnu Iseseisvuse väljakut üle 1000 õiega lillevaip. Foto: Mailiis Ollino

Emade- ja Euroopa päeva puhul kaunistab Pärnu Iseseisvuse väljakut 1050 võõrasemast ja kuumaasikatest, piparmündi- ja melissilehtedest põimitud Euroopa Liidu ja Eesti lipu värvides vaip.

Õiekujulise lillevaiba moodustavad potililled kingitakse veel samal päeval naistele, kes kriisi ajal on suure koormusega töötanud, olles ametis näiteks haiglates, päästekeskustes, koolides ja lasteaedades.

Euroopa komisjoni Eesti esinduse kingitud Iseseisvuse väljaku lillevaiba õied hakkavad rõõmustama Pärnu haigla õendus- ja hoolduskeskuse, linna sotsiaalkeskuse, Päikese kooli, naiste tugikeskuse ning laste ja noorte tugikeskuse peret.

Europe Directi teabekeskus koostöös Pärnumaa omavalitsuste liiduga kingib 1000 lilletaime ka Lääneranna, Põhja-Pärnumaa, Saarde, Tori ja Häädemeeste vallale.

Lillekunstiteoste maastikuarhitektist ja disainerist autor Maali Roomet-Allese rääkis Virumaa Teatajale, et Pärnus ja veel kaheksas linnas sündiva lillekompositsiooni loomine ja seetarvis kevadisse aega sobivaima taimmaterjali valimine algas juba detsembris.

“Esmalt sai välja mõeldud Tallinna lillevaip ja otsitud toredad Eesti lillekasvatajad, kes meile vajaliku koguse taimi õigeks ajaks pakuksid,” seletas lillevaiba kavandi autor.

Reedest pühapäevani kestab Euroopa päeva puhul orienteerumismängki, mida saab mängida nutiseadme rakenduse abil. Osaleda on võimalik kolmel päeval ja läbimisel ei kehti ajapiirangut. Eesmärk on kõndida läbi kõik kaardil näidatud sihtkohad ehk kontrollpunktid ja koguda neist punkte küsimustele õigesti vastates.

Euroopa päeva tähistatakse 9. mail. Sel päeval 1950. aastal pidas Prantsusmaa välisminister Robert Schuman Pariisis kõne, kus esitas idee asuda Euroopas tegema uut liiki poliitilist koostööd, mis muudaks sõja Euroopa rahvaste vahel mõeldamatuks. Ta nägi ette luua institutsioon, mis ühendaks ja juhiks söe- ja terasetootmist Euroopas.

Alla aasta pärast allkirjastatigi selle organisatsiooni loomise leping ning algas Euroopa riikide majanduslik ja poliitiline lõimumine. Schumani ettepanekut loetakse praeguse Euroopa Liidu alguseks.

Eesti kuulumisest ELi täitus 1. mail 17 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles