Pärnu Vallikääru kerkib jäälinn

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekahuritega toodetud kunstlumi Pärnu Vallikäärus.
Lumekahuritega toodetud kunstlumi Pärnu Vallikäärus. Foto: Ants Liigus

Pärnus valmistutakse jääfestivaliks, mille avamise ajaks peab Vallikääru kerkima jäälinn, lund asuti selleks tootma juba kaks nädalat tagasi.

Põhimõtteliselt võiks ehitatavat lumelinnaks nimetada, aga ühele jääfestivalile sobib jäälinn palju paremini. Pealegi valmib kümnepäevase festivali ajal veel teinegi lumelinn, niisiis on Vallikääru rajatavat juba selguse mõttes parem jäälinnaks kutsuda, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Tehismägedel ja nende ümber käis eile askeldamine. Ametlikult on tegemist jääarhitektuuri töötoaga, mida viivad läbi aastaid Pärnus jääskulptuurivõistlust korraldanud Üllar Kallau ja Rait Pärg. Jää töötlemisel kutsusid nad abiks  puuskulptuuride meistri Raivo Perandi.

"Siin on seitse suurt mäge ja lisaks veel palju lund toodetud. Sellest saab valmis selline jäälinn, kus on eri teemaga majad. Tulevad baar, restoran, lastele mängimise koht, jääteaduse nurk ja nii edasi. Projektid said omanikud loosiga. Ja võistkonnad on kõik need, kes soovisid natuke rohkem tundma õppida jääd ja lund kui ehitusmaterjali. Kes ise on tegelnud skulptuuri, disaini, inseneriteadustega," rääkis jääfestivali tegevjuht Piret Hallik-Sass.

Jäälinna eskiiskavandi tegid Pärnu arhitektid Tanel Tuhali, Helle Urgardi ja Leles Luhse eestvedamisel. Linnaehitajad aga võtavad asja loominguliselt.

"Arhitektid andsid küll ettekirjutused, tegid joonised valmis. Me siin kohapeal vaatasime neid suuri lumekuhjasid, et suhtume loominguliselt, ja käigu pealt muutsime veidi oma plaane. Aga see kõik on lubatud. Arhitektid andsid sellele rohelise tule," lausus skulptor Rait Pärg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles