Lihulas arutletakse kultuuripärandi ja kestliku linnasüdame üle

Pärnu Postimees
Copy
Rainer Eidemiller säästva renoveerimise infokeskuse Paide ühendusest teeb ettekande teemal “Ehituslik vanamaterjal ja ringmajandus”.
Rainer Eidemiller säästva renoveerimise infokeskuse Paide ühendusest teeb ettekande teemal “Ehituslik vanamaterjal ja ringmajandus”. Foto: Dmitri Kotjuh

Lihulas konverentsil “Elavad vanalinnad. Kultuuripärand ja kestlikud linnasüdamed” arutletakse kultuuripärandi ja kestliku linnasüdame teemadel.

Muinsuskaitseameti ja Norra kultuuripärandiameti koostööprojekt “Ajalooliste linnasüdamete elavdamine ja kohalik areng kultuuripärandi kaudu” keskendub väikelinnade muinsuskaitsealadele. Koostöö eesmärk on tõsta muinsuskaitsealade tähtsust kohaliku identiteedi osana, aga ka leida viise, kuidas muinsuskaitsealasid hoides panustada linnade kultuuri­lisse ja majanduslikku arengusse.

Kesksed teemad on kogukonna roll vanalinnade elavdamisel, kestlik praktika linnade arengus, hooajalisuse võimalused ja uuskasutus kahanevates linnades.

Arutelu eesmärk on pidada valdkondade ülest dialoogi ajalooliste keskkondade elavdamise ja arengu teemadel, inspireerida ja toetada võrgustumist. Muu hulgas vahetatakse mõtteid selle üle, mis on ajaloolises keskkonnas tegutsemise lisaväärtus ja kuidas luua kestlikku linnaruumi kahaneva rahvastikuga väikelinnades.

Koostööplatvormi Rohetiiger meeskonnast juhib konverentsi tööd Teele Pehk ja teemad on näiteks ​“Pärandipõhisest arengust Norra näitel” (ettekandjad Åse Bitustøl, Vignir Freyr Helgason ja Noelle Dahl-Poppe Norra kultuuri­pärandiametist), “Hooldus- ja restaureerimiskultuur kui ehituspärandi kestlikkuse tagaja” (Ola Fjeldheim), “Aegruumiline sekkumine” (Tüüne-Kristin Vaikla Eesti kunstiakadeemiast) ja “Linnasüda ja koha vaim” (Garri Raagmaa Tartu ülikooli Pärnu kolledžist).

Samuti tutvustatakse konverentsil lõppeval nädalal Lihula muinsuskaitsealal tehtud hooneinventuuri esmaseid tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles