Lõhkekehi tuleb ilmsiks aina sagedamini

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Allikõnnu külast leiti 2019. aastal kahurimürsk.
Allikõnnu külast leiti 2019. aastal kahurimürsk. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

Lääne-Eesti pommigrupi demineerijad on käesoleval aastal reageerinud 226 väljakutsele, neist 71 on tulnud Pärnu maakonnast. 

Võrreldes eelmise aastaga on kodukandis väljakutsete arv kasvanud nelja võrra.

Lääne-Eesti pommigrupi juhi Aivar Posti sõnutsi on lõhkekehi leitud eeskätt põllu- ja turbatöödel, kuid ka ehituselt ja veekogudest. “Mitu väljakutset on tulnud metallikokkuostust või inimestelt, kes koduhoovi korrastades leiavad vanametalli seast plahvatusohtlikke esemeid,” ütles Post. Tihtilugu satuvad ohtlike leidude peale detektoristidki.

Tänavu on tavapärasest rohkem leitud suuri lennukipomme: 16. Kuigi kodumaakonnas ilmub lagedale peamiselt lahingumoona, siis sel aastal on siingi leitud kaks lennukipommi, mis kaalusid 250 kilogrammi.

Lennukipommide kahjutuks tegemine nõuab eriettevalmistust ja lisajõude: nii spetsialiste kui koostööpartnereid. Koostööd tehakse ülejäänud regioonide pommirühmade ja päästekomandodega, et varustust ristkasutada, ning politsei- ja piirivalveametiga, tagamaks ohutus. Suuremaid leide aitavad transportida kaitse-ja merevägi.

Ükskõik mis sõjamoon on igal juhul ohtlik ja seda peab käsitsema ülima ettevaatlikkusega.

Aivar Post, Lääne-Eesti pommigrupi juht

Kogu Eestis on sel aastal leitud ja kahjutuks tehtud üle 4000 lõhkekeha, nendest Lääne regioonis 500.

Kõik lõhkekehad on väga ohtlikud. “Lõhkekehad on ehitatud selleks, et tappa, vigastada või tekitada suuri purustusi. Ükskõik mis sõjamoon on igal juhul ohtlik ja seda peab käsitsema ülima ettevaatlikkusega,” rõhutas Post.

Mingil juhul ei tohi kahtlast eset kaasa võtta ega liigutada. Leiu korral tuleb helistada viivitamata hädaabi numbril 112, kust antakse edasised käitumisjuhised, kuni demineerijad kohale jõuavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles