Transpordiamet: Metsloomal on alati peatee!

PP
Copy
Esimese looma järel võib tulla teine ja kolmaski. Samuti võib teed ületanud loom viimasel hetkel tagasi pöörata.
Esimese looma järel võib tulla teine ja kolmaski. Samuti võib teed ületanud loom viimasel hetkel tagasi pöörata. Foto: Shutterstock

Sügiseti satub metsloomi rohkem maanteedele ja seetõttu saatis transpordiamet autojuhtidele täna välja teavituse: liigeldes tuleb olla tavalisest ettevaatlikum ja hoida meeles, et metsloomal on alati peatee.

Kokkupõrked metsloomadega sagenevad just sügisel, mil päevad muutuvad lühemaks ja hämaramaks ning liikluse tipptund langeb hämarikuajale nii hommikul kui õhtul. “Üha rohkem jääb metsloomi meie teeäärsete kaamerate vaatevälja ja paraku on rohkem loomadega seotud liiklusohtlikke olukordi ja õnnetusigi,” ütles ameti keskkonnakorralduse juht Villu Lükk.

Mitmel pool Eestis on tarastatud teelõikudel loodud metsloomadele teeületuskohad, mis on varustatud hoiatava märgistusega. Mullu suvel avatud Kose–Võõbu neljarajalisel teelõigul hoiatab liiklejaid metsloomade eest Eestis esimene suurulukite tuvastussüsteem. Paraku on sealgi juhtunud juba mitu metsloomadele traagiliselt lõppenud õnnetust.

Mida teha, kui sõitsite metsloomale otsa?

Kui hukkunud või viga on saanud suuruluk, teatage sellest infotelefonil 1247. Suurulukiteks loetakse näiteks metssigu, kitsi, põtru.
Kui hukkunud või viga on saanud suuruluk, teatage sellest infotelefonil 1247. Suurulukiteks loetakse näiteks metssigu, kitsi, põtru. Foto: Shutterstock

Peatuge ja lülitage sisse ohu- ja ääretuled ning pange sõidukist väljudes selga ohutusvest.

Kui on inimkannatanuid, teatage sellest hädaabitelefonil 112.

Kui hukkunud või viga on saanud suuruluk, teatage sellest infotelefonil 1247.

Enne helistamist proovige tuvastada uluki liik ja määrata sündmuse toimumise võimalikult täpne asukoht, näiteks nutiseadme rakenduse Waze abil. Abiks on asukohale iseloomulike objektide kirjeldus, näiteks kilomeetripost või bussipeatus.

Mida täpsema info edastate, seda kergemini ja kiiremini saavad jahimehed reageerida olukorras, kus hukkunud uluk vajab teelt eemaldamist.

Kui uluk läks omal jõul teest eemale, aga on ilmselt vigastatud, teatage juhtunust samuti numbril 1247.

Andmed: transpordiamet

“Metsloomadel on oma sisseharjunud rajad, mida nad meelsasti ei muuda. Seetõttu tuleb liiklusmärgi “Metsloomad teel” piirkonnas eriti ettevaatlik olla, järgida kiiruspiiranguid ning vajadusel kiirust maha võtta. Metsloomal on alati peatee,” rõhutas Lükk.

Eesti riigiteedel registreeritakse aastas ligikaudu 6000 liiklusõnnetust metsloomadega. Nendes õnnetustes saab vigastada umbkaudu 20–30 inimest aastas. Viimastel aastatel on probleem pigem suurenenud, sest sõidukeid liigub Eesti teedel rohkem.

Kuidas vähendada metsloomaga kokkupõrkamise ohtu?

Keskenduge juhtimisele! Kui juhite, ärge tegelge telefoni ega teiste nutiseadmete kasutamisega. Jälgige maanteed ja selle ümbrust.

Valige ohutu kiirus! Valige ilmastiku- ja teeoludele vastav sõidukiirus. Loomad võivad olla aktiivsed ka halva ilmaga, eriti uduvihma ja kergema tuisu korral.

Jälgige liiklusmärki “Metsloomad teel”! Olge eriliselt tähelepanelik selle märgi piirkonnas, sest seal ületavad ulukid sagedamini teed. Samuti tasub valvsaks jääda mujal metsatukkade vahel ja põldude lähedal.

Olge tähelepanelik hämaral ajal, eriti päikesetõusu eel ja päikeseloojangu järel, mil metsloomadel on loomupäraselt suurem liikumisaktiivsus. Kui märkate silmapaari pimedas, aeglustage ja vajadusel jääge seisma ning lülitage ohutuled sisse.

Metsloom on ettearvamatu. Kui uluk on teel või tee ääres, võtke hoog maha ja pange ohutuled peale. Ärge pidurdage järsult. Esimese looma järel võib tulla teine ja kolmaski. Samuti võib teed ületanud loom viimasel hetkel tagasi pöörata. Ärge andke signaali, sest see ehmatab looma ja paneb ta ettearvamatult liikuma.

Hoidke pikivahet! See peab olema piisav, et vältida otsasõitu ees järsult pidurdavale autole, kui temale peaks loom ette hüppama.

Autotuled olgu alati puhtad, eriti pimedal ajal sõites.

Arvestage, et pimedas piiravad oluliselt vaateulatust vastutuleva auto tuled. Vajadusel vähendage kiirust.

Andmed: transpordiamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles