Pärnu hakkab jäätist kuubis müüma

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidutöö fassaadi materjaliks on värvitud ja lakitud vineer, sisustus on valdavalt puidust. Kioski värvilahendus kopeerib šokolaadi- ja vanillijäätist.
Võidutöö fassaadi materjaliks on värvitud ja lakitud vineer, sisustus on valdavalt puidust. Kioski värvilahendus kopeerib šokolaadi- ja vanillijäätist. Foto: PP

Komisjoni otsusel võitis Pärnu linnavalitsuse korraldatud arhitektuurikonkursi võistlustöö “Jäätis kuubis”, mis hindajaid võlus oma moodsa minimalistliku funktsionaalsusega.

“Žüriil kujunes otsus peamiselt kahe olulisema kvaliteedi – esteetika ja realiseeritavuse vahel. Nii võidutöö kui teise preemia saanud töö puhul on mõlemad väga heas tasakaalus,” põhjendas otsust Pärnu linnaarhitekt Karri Tiigisoon, kes on veendunud, et kui kiosk õnnestub vastavalt kavandile valmis ehitada, võib kuurortlinn Pärnu selle üle uhkust tunda.

“Hea idee on rannaliiva mustri kasutamine fassaadis. Avatud ja suletud kioskil on eri karakter, mis teeb selle salapäraseks ja põnevaks. Kogu töö jätab eksklusiivse ja mõneti kohvikuliku mulje.”

Võistluse eesmärk oli välja kujundada terviklik arhitektuurne vorm ja stiil, mille kaudu pakutakse jäätist Pärnu kuurorditsoonis ja mujalgi linnas. Samal ajal pidi kioski arhitektuurne lahendus olema koostatud nõnda, et seda saab võimalikult vähese ümberehitusega kohandada muude kaubagruppide, näiteks lillede või suveniiride müügiks ja funktsionaalseid variatsioone seoks üldine arhitektuurne kooskõla.

Kokku laekus Pärnu jäätisekioski arhitektuurikonkursile 32 tööd. Peale esimese preemia anti välja teine preemia tööle „Kihiline“ ja kolmanda koha preemia sai „Tigu“. Ergutuspreemia pälvisid võistlustööd „Pits“ ja „Luited“.

Töid hindas komisjon, kuhu kuulusid Pärnu linnaarhitekt Karri Tiigisoon, arhitektid Katrin Koov ja Thea Laidvere, Pärnu linnakunstnik Janno Poopuu ja linnavalitsuse planeerimisosakonna arhitekt Maie Kais.

Hindamisel kasutati pimemeetodit ja premeeritud tööde autorid selguvad alles homme, kui linnavalitsuse suures saalis avatakse ümbrikud autorite nimedega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles