Politsei pidas Pärnus kinni siia ebaseaduslikult tulnud välismaalased (1)

PP
Copy
Politsei pidas Pärnus kinni viis Usbekistani ja neli Afganistani kodanikku.
Politsei pidas Pärnus kinni viis Usbekistani ja neli Afganistani kodanikku. Foto: Marko Saarm

Politsei pidas Pärnus kinni viis Usbekistani ja neli Afganistani kodanikku, kes olid Eestisse tulnud ebaseaduslikult.

Esmaspäeval, 28. veebruaril Pärnumaal piirialal pistelist kontrolli tehes tuvastas politseipatrull ühest sõidukist viis Usbekistani kodanikku, kes enda jutu järgi soovisid tulla Eestisse tööle. “Ühelgi autos olnud viiest mehest ei olnud Eestisse tulemiseks ega siin töötamiseks seaduslikku alust,” märkis Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Margo Peters. Meestele tehti ettekirjutus Eestist lahkuda ja neile kehtestati kolmeks kuuks keeld Schengeni riikidesse sisenemise kohta.

Samuti tuvastas politsei eelmisel nädalal Pärnus neli riigis seadusvastaselt viibinud Afganistani kodanikku. Nimelt sai häirekeskus 23. veebruaril teate, et Pärnu linnas tanklas soovivad kaks inimest politseid, et küsida abi Saksamaale sõitmise suhtes. “Kohale läinud politseinikud tegid kindlaks, et kummalgi mehel ei olnud reisidokumente, nad ei teadnud, mis riigis asuvad, ja enda sõnutsi soovisid minna Saksamaale,” rääkis Peters. Politsei pidas mehed asjaolude selgitamiseks ja isikutuvastuseks 48 tunniks kinni, misjärel tehti neile lahkumisettekirjutus ja kohaldati kolmeaastane Schengenisse sõidu keeld.

Ühelgi autos olnud viiest mehest ei olnud Eestisse tulemiseks ega siin töötamiseks seaduslikku alust.

Margo Peters, Lääne prefektuur

Afganistani kodanike ütlust mööda oli nendega koos Eestisse tulnud veel kaks meest, kelle politsei leidis päev hiljem samuti Pärnust. Petersi väitel puudusid neilgi reisidokumendid ja tõend Schengeni territooriumile legaalselt saabumise kohta. Meeste endi selgituse kohaselt soovisid nad minna kas Soome või Rootsi. “Nende kahe mehe isikut praegu alles tuvastame, kuna neil olid kaasas isikut tõendavad võltsdokumendid. Pärast seda otsustame edasise tegevuse,” sõnas Peters.

Politsei on seoses rändesurvega mullu suvest lisajõududega kontrollinud Eestisse jõudvaid reisijaid ja sõidukeid. Samuti on piirialadel lisapatrullid väljas Ukrainas toimuva tõttu.

“Kindlasti teeme kõik endast oleneva, et sõja eest tulevad inimesed saaksid meilt piiril vajalikku abi ja nõustamist, kuid jälgime ja teeme tööd ka selleks, et Eestit ei saaks kasutada ebaseadusliku rände transiit- või sihtriigina,” rõhutas Peters.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles