Pärnus hakkab riiki sisenevaid sõjapõgenikke vastu võtma üle 200 töötaja

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Lääne prefekt Kaido Kõplas nentis, et see maja pole põgenike vastuvõtmiseks kaugeltki ideaalne, kuid on olemasolevatest võimalustest parim.
Lääne prefekt Kaido Kõplas nentis, et see maja pole põgenike vastuvõtmiseks kaugeltki ideaalne, kuid on olemasolevatest võimalustest parim. Foto: Urmas Luik

Üldiselt on süsteem esmaspäeval Pärnus tööle hakkavas Ukraina sõjapõgenike riiklikus vastuvõtukeskuses väga lihtne: hädalised sisenevad kunagise politseimaja tagauksest, saavad läbi maja kahel korrusel menetluspunkte läbides kätte kõik vajalikud teenused ja kui nad eesuksest väljuvad, on tehtud kõik vajalik, et nad saaksid suunduda linna või valda, kus neid juba oodatakse. Lapsed saavad minna kooli või lasteaeda ja täiskasvanutel, enamasti emadel, on õigus asuda tööle, kui nad selle oma uues elukohas leiavad.

Nii lihtsakoeline loodav keskus mõistagi pole. Nagu märkis Lääne prefekt Kaido Kõplas, kes on praegu ühtlasi piirkondliku ühendstaabi juht, loovad nad mõne päevaga sisuliselt uue asutuse. “Kolmes vahetuses hakkame tööle ja tugevalt üle 200 inimese on ööpäevas siin tööl,” lausus ta.

Selle nädala alguses kinnitas Kõplas, et vastuvõtukeskus tuleb ukrainlaste aitamiseks Iklasse. Veel neljapäevalgi polnud politsei- ja piirivalveamet (PPA) seda mõtet maha matnud, kuni nad jõudsid sama päeva õhtul selgusele, et sinna keskuse rajamine pole mõeldav.

“Seda (vastuvõtukeskust, L. H.) Iklasse tehniliselt ja logistiliselt üles ehitada oleks meeletu operatsioon. Ilmselgelt ei teeks me seda kiiresti.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles