Pärnu lahes keelati meritindi kogunemiskohas mõrraga püük

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meritindid.
Meritindid. Foto: Henn Soodla

Keskkonnaministri käskkirjaga on alates 1. märtsist Pärnu jõe vasakpoolse muuli ja Side tänava pikenduse vahelisele alale jäävas rannikuvees jääalune meritindipüük mõrraga keelatud, et kaitsta tindi kudekarja. Püügikeeld kehtib kuni jää lagunemiseni.

Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi teadlaste hinnangul on Pärnu lahe meritindi varu kasvanud kuni 2009. aastani, kuid viimastel aastatel on toimunud muutused, mis viitavad selgesti ülepüügile, teatas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja.

Peale selle on meritindi kudemistingimused Pärnu jões muutunud kehvemaks, mistõttu selle kalaliigi varu on vähenenud. Meritindi saak Pärnumaa rannikumeres oli 2011. aastal viimase 9 aasta väikseim; vaid 116,2 tonni.

Meritindi varu kaitseks on vaja vähendada püügikoormust eelkõige kudealade piirkonnas. Tindivaru kaitse kõige mõjuvamava abinõuna soovitavad teadlased jääaluse mõrrapüügi keelustamist Pärnu linna poolse muuli tagusel alal, kus kalad enne jõkke kudema siirdumist kogunevad. Jääalune mõrrapüügi keelustamine vähendab püügikoormust ja võimaldab kudekarjale vabama pääsu Pärnu jõe koelmutele.

Tindivaru olukord oli arutlusel 15. veebruaril Pärnu keskkonnaameti ruumides kohtumisel, kus osalesid keskkonnaministeeriumi, TÜ Eesti mereinstituudi, keskkonnainspektsiooni ja kalurite esindajad. Kõik osavõtjad tunnistasid tindivarude kaitseks piirangute vajadust ja nõustusid püügikeelu kehtestamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles